A wisconsini előválasztások a republikánus Ted Cruz texasi szenátor és a demokrata Bernie Sanders vermonti szenátor elnökjelölt-aspiránsok győzelmével zárultak. Az eredmények alapján nyílttá válhatnak a republikánus és a demokrata országos elnökjelölt-állító konvenciók.

 

A republikánus előválasztásokon Ted Cruzt a választók 50 százaléka támogatta, Donald Trumpot csak 33 százalékuk, az ohiói kormányzónak, John Kasichnek csupán a voksok 14 százalékát sikerült megszereznie.

 

A Demokrata Párt elnökjelöltségéért folyó küzdelemben Bernie Sanders vermonti szenátor 56 százalékos támogatottsággal diadalmaskodott vetélytársa, Hillary Clinton fölött, akire ezúttal a választók 44 százaléka voksolt.

 

 hirdetes_300x300  

Republikánusok: Még megfordítható az eredmény

 

A választási eredmény – s ebben az első elemzések szinte kivétel nélkül egyetértenek – elsősorban a republikánus táborban fordíthat az elnökjelöltségért folytatott küzdelem végeredményén. Ted Cruz győzelme lassítja a milliárdos üzletember, Donald Trump menetelését az elnökjelöltségig, és előrevetíti a nyári országos konvención várható elhúzódó jelölési folyamatot.

 

A republikánus pártelit stratégiát dolgozott ki arra, hogy megakadályozza Trump elnökjelöltségét. Ennek végső módja a nyílt versenyes konvenció lehet, amikor is egyik elnökjelölt sem rendelkezik a szükséges számú delegátussal, így a konvención szavazással döntenek arról, hogy ki legyen a párt jelöltje a novemberi elnökválasztáson.

 

Trump így is befuthat

 

Cruz győzelme várhatóan mozgósítja majd a Trump-ellenes erőket és csoportokat, ugyanakkor a New York-i üzletembernek még mindig megvan a lehetősége arra, hogy a következő előválasztásokon olyan arányú győzelmeket érjen el, amelyek révén meglesz az elnökjelöltté választáshoz szükséges delegátusa.

 

A következő, április 19-i New York állami előválasztáson, ahol 95 delegátusról döntenek, a felmérések szerint egyértelműen Trump az esélyes.

 

MTI

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!