A pokol tovább nő – egy jó ideig nem térhetnek haza a kanadai olajváros, Fort McMurray kitelepített lakosai, akiknek száma tegnap estig 88 ezerre növekedett. „A Fort McMuray-i közösséget ért kár hatalmas, a város nem biztonságos a lakosok számára”, mondta a város polgármestere, hozzátéve, hogy belátható időn belül senki sem térhet haza: „Ez egyszerűen lehetetlen, és nem feladatom a visszatérés időpontjairól spekulálni. Tudjuk, hogy nem egy nap alatt fog megtörténni”, mondta.

 

Smoke billows from the Fort McMurray wildfires as a truck drives down the highway in Kinosis, Alberta, Canada, May 5, 2016. REUTERS/Mark Blinch
Forrás: Reuters.com

 

A kiterjedt erdőtüzekkel sújtott Alberat tartomány Kanada egyik legfontosabb olajipari területe. A tűz most két olajhomok-mezőre épült üzemet is veszélyeztet. A tőzsdék máris reagáltak a hírre és kissé felfelé korrigálták az árakat.

 

Jelenleg úgy tűnik a tűznek nincsenek halálos áldozatai, de az evakuáció során kialakult káosznak és torlódásnak igen. Több halálos kimenetelű baleset is történt a városból kivezető útszakaszokon. A sűrű füst ellenére a nehezen megközelíthető helyekről légi úton menekítenek ki 8 ezer embert, további 17 ezer lakos számára azonban hamarosan csak egyetlen menekülési útvonal áll majd rendelkezésére.

 hirdetes_810x300  

 

A Mountie surveys the damage on a street in Fort McMurray, Alberta, Canada in this twitter image posted on May 5, 2016. Courtesy RCMP Alberta/Handout via REUTERS
Ennyi maradt a város egyes részeiből. Forrás: reuters.com

 

A tűz oka eddig ismeretlen, a száraz idő és a szél miatt a tűzoltók még lelassítani sem nagyon képesek a lángok terjedését. Vasárnap óta a lángok által pusztított területek kiterjedése 18,5 ezer hektárról 85 ezer hektárra nőtt, ez Pozsony teljes területének több mint kétszerese.

 

További két város peremvidékén evakuálták a lakosságot, az időjárástól függően Calgary és Edmonton kerülhet veszélybe.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ieTQvIdG-Vo

 

https://youtu.be/oRLzsvwP-0I

 

Reuters.com

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!