Az Iszlám Állam nevű terrorszervet néhány nappal ezelőtt az interneten közzétett felvételén harcra szólította fel a Balkánon élő muzulmánokat. Európa dél-keleti részét egyben az „európai dzsihád új frontjaként” jelölte meg.

 

Albánia, és leginkább Koszovó Szíria és Irak mellett az Iszlám Állam (IÁ) egyik legnagyobb toborzóterülete. A koszovói és albániai moszlimok viszonylag liberális érzelműek voltak, de értékrendjük a közlemúltban a vallási fundamentalizmus felé mozdult. A szélsőséges iszlamizmus térnyerését a Közel-Keletről hazatérő dzsihadista harcosok is elősegítik – írta az AFP hírügynökség.

 

Könnyen elvegyülnek az egykori dzsihadisták

 

 hirdetes_810x300  

Az egyik visszatérő harcos a 29 éves  Albert Berisha, aki Tiranából származik és végzettségét tekintve gépész, elárulta, hogy azért csatlakozott a harcosokhoz, mert felháborította a Szíriában történtek. Azon kevés visszatérőhöz tartozik, akiket a hatóságok elfogtak majd három és fél év börtönbüntetésre ítélték.

 

jihad-accom_breitbart_com
Az Iszlám Állam követőeinek háza egy boszniai falucskában – tőlünk alig 800 kilométerre délre. Forrás: Breitbart.com

 

Nem ő az egyetlen. Egy másik, 30 éves  muzulmán férfi a harcokból visszatérve hentesként dolgozik az albán fővárosban.

 

„Remélem, Allah értékeli az áldozatomat, bár nem vértanúként haltam meg,”

 

mondta.

 

A hatóságok terrortámadásokra számítanak

 

A koszovói és albán hatóságok tartanak az IÁ egykori katonáitól. Szerintük, ha sikerül beilleszkedniük a társadalomba, később szélsőséges akciókban vehetnek részt. A rendőrségnek nincs könnyű dolga, sok hazatérő dzsihadista rejtőzködik a macedón határhoz közeli hegyekben, ahol lehetetlen a nyomukra bukkanni.

 

Pedig Albániával szemben az EU eltörölte a vízumkényszert, Koszovónak pedig május elején tett ígéretet ugyanerre. Közben az albán rendőrség 9 férfit tartóztatott le toborzás vádjával, és fejenként 18 hónapra büntette őket tettükért. Köztük volt egy Almir Daci nevű imám is, aki saját bevallása szerint 70 embert állított az IÁ „ügye” mellé, és küldött ki Szíriába harcolni.

 

Kosovo-2011-Islam_
Zölddel jelölve Koszovó moszlimok által lakott területei. Forrás: Wikimédia.org

 

Még mindig a migránsválság és a határok védelme a fő probléma

 

Albániának és Koszovónak ugyanaz a problémája, mint a többi balkáni országnak: képtelenek lezárni a menekültek elől a határaikat. Így, bár pontos számok nem állnak rendelkezésre, sok migráns használja a két országot „dobbantóként” az EU-ba történő belépéshez.

 

Az albán hatóságok egy héttel ezelőtt 16 szíriait fogtak el a görög albán határnál, köztük nőket és gyerekeket. Nemrég hivatalosan is elismerték, hogy nem csak menekültek, hanem potenciálisan veszélyes emberek is érkeznek a görög oldalról.

 

Tavaly nyáron az IÁ videóüzenetben merényletekkel fenyegette meg Horvátországot és Szerbiát. Most az egész Nyugat-Balkánt jelölték meg célpontnak.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: modemdiplomacy.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!