Recep Tayyip Erdogan török elnök ma elfogadta a kormány új összeállítását, az új miniszterelnök régi szövetségese, Binali Yildirim lett.

 

Yildirimet még vasárnap bízta meg kormányalakítással a török elnök. Erdogan nem titkolt célja, hogy az új kormány elfogadtassa azokat az alkotmánymódosító javaslatokat, amelyek rendkívüli mértékben kiszélesítik az államfő jogkörét.

 

A korábbi miniszterelnöknek, Ahmet Davutoglunak épp azért kellett távoznia, mert akadályozta az elnöki hatáskörök erősítését. Davutoglu visszahívását az Európai Unió veszteségnek könyvelte el, mivel Brüsszel számára fontos tárgyalópartnernek bizonyult, akinek nem okozott problémát egy nővel (Angela Merkellel) beszélni.

 

 hirdetes_810x300  
175 ország vezetői gyűltek össze, hogy a humanitárius krízis megoldásáról beszéljenek. Az összkép jól néz ki, de sokan elégedetlenek az eredmények hiánya miatt. Forrás: en.rfi.fr
175 ország vezetői gyűltek össze, hogy a humanitárius krízis megoldásáról beszéljenek. Az összkép jól mutat, de sokan elégedetlenek az eredmények hiánya miatt. Forrás: en.rfi.fr

 

500 ezer szír menekült Európába?

 

Erdogan a The Guardian hasábjain megjelent írásában arra figyelmeztetett, hogy országában már most közel 3 millió szír és iraki menekült tartózkodik, ezért Törökország most azt várja, hogy a nyugat-európai országok több szír menekültet fogadjanak be.

 

„Mivel a szíriai polgárháború már hatodik éve húzódik, ezért felszólítjuk a világot, hogy hozzon létre egy igazságosabb mechanizmust a terhek elosztására”, mondta Erdogan. Ezzel a atörök elnök újfent az EU-török migránscsere-programra célzott, ami jelenleg csak alacsony hatékonysággal működik az vízummentesség körül kialakult vita miatt.

 

A május 23-án és 24-én, Isztambulban megvalósuló Humanitárius Világcsúcs-találkozón a menekült-, vízum- és migrációért felelős török megbízott, Esen Altug beszédében kifejtette: „Hárommillió szír és iraki menekült tartózkodik jelenleg Törökországban. Ezidáig 2000-et vettek át tőlünk a kanadaiak. Sajnos azonban az európai országok esetében ez a szám nagyon, nagyon alacsony. Mi szeretnénk 500 ezer migránst áttelepíteni Európába. Termeszétesen, egy önkéntes programon belül”.

 

Refugees-camp-at-Tunisian-004_teakdoor_com
Török menekülttábor a szír határ közelében. Jönnek még. Forrás: Teakdoor.com

 

Humanitárius összefogás – nemes elképzelések, üres szólamok

 

Ugyanezen az isztambuli konferencián részt vett Andrej Kiska szlovák államfő is, aki vállalta, hogy a következő évtől Szlovákia kétszer annyi forrást fordít majd humanitárius segítségnyújtásra, mint eddig. Példáját azonban kevesen követték.

 

A konferencia kritikusai azt nehezményezték a konferencia után, hogy nem történt valódi áttörés a világ válsággócainak kezelését illetően. „Nem bíztunk abban, hogy más is kisülhet ebből a találkozóból. Volt egy sor jószándékú felajánlás, de sok semmitmondó retorika is.”, mondta Vickie Hawkins az Orvosok Határok Nélkül képviselője, aki szerint ennél jóval többre lenne szükség.

 

Az ENSZ adatai szerint legalább 130 millió ember szorul humanitárius segítségre világszerte, és a támogatást bebiztosító szervezetek egyre alulfinanszírozottabbak, a nemzetközi jogrendszer (pl. az emberi jogok) pedig egyre sérülékenyebb. A találkozón 175 ország küldöttei vettek rész.

 

map-image_unocha_org
Humanitárius válsággócok a világban. Forrás: Unocha.org

 

TheGuardian.com, Körkép.sk

Nyitókép: Recep Tayyip Erdogan török államfő, Alekszisz Ciprasz görög és Angela Merkel német kormányfő az idei humanitárius csúcson. Három vezető három különböző állásponttal. Forrás: theanswer.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!