A Reuters hírügynökség birtokába jutott két, nyilvánosság elé eddig nem tárt tanulmány szerint a Rio de Janiero tengerpartján, azokon a helyeken, ahol majd az olimpiai játékok nyíltvízi versenyei lesznek, nagy koncentrációban találtak szuperbaktériumokat, vagyis antibiotikumokra rezisztens kórokozókat.

 

A vizsgált helyeken 10, 50 és 90 százalékos volt a szuperbaktériumok aránya. Ha ez önmagában nem lenne elég ijesztő, akkor itt egy fontos adalék: a vizsgálati minták még 2013-ból valók. A tanulmányok eltitkolására valószínűleg azért került sor, mert Brazília mindent elkövetett, hogy ne merüljenek fel aggályok az olimpiai játékok megrendezési joga körül.

 

A dél-amerikai ország, bár ígéretet tett arra, hogy javítja a Rio-i utcák higiéniáját, ez a gyakorlatban aligha valósult meg. A szakértők szerint a városban élő 12 millió ember, közülük is főleg a szegény rétegek, nem tartja be az alapvető higiéniai szabályokat, aminek következtében az átlagnál gyakoribbak a szívproblémák, az agyhártyagyulladás, a Hepatitis A, és más súlyos megbetegedések.

 

 hirdetes_400x285  
Szennyvíz és szeméthegyek - a kórókozók legjobb táptalaja. Olyan mulasztásokat követett Brazília, amiért még felelősségre vonhatják. Az Olimpia előtt csupán néhány héttel. Forrás: dailymail.co.uk
Szennyvíz és szeméthegyek – a kórokozók legjobb táptalaja. Olyan mulasztásokat követett Brazília, amiért még felelősségre vonhatják. Az Olimpia előtt csupán néhány héttel. Forrás: dailymail.co.uk

 

Az egészségügyi problémákhoz az is hozzájárul, hogy a várost keresztül-kasul szelő kis utcákat gyakran önti el a szennyvíz. A hatóságok most arra gyanakszanak, hogy az ország egyik legnagyobb szennyvíztisztítójánál Rio mellett, több fekáliát dolgoznak fel, mint az üzem kapacitása, és amit a rendszer nem bír el, az a lakóházaknál köt ki. Történik ez annak ellenére, hogy több millió dollárt adott az állam arra, hogy az olimpia megkezdéséig (augusztus 5.) megoldják a szennyvízkezelési problémákat. Ez volt az egyik kulcsfontosságú tétel 2009-ben, ami nélkül Brazília nem kapta volna meg a jogot a nyári játékok megrendezésére.

 

Az amerikai Járványügyi Központ azonnali közegészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett. A Rio-i tengerparton olyan kórokozókat találtak, amelyekkel csak a kórházakban szabadna találkozni. A szakértők szerint egy-egy komolyabb vihar a szennyvízből mossa a lakónegyedekbe és az öblökbe a baktériumokat.

 

Szuperkórokozókat találtak a Falmengo Beach-en, ahol a minták 90 százalékában jelen voltak a fertőzések, de találtak még a Copacabana-öbölben, az Ipanema és Lebon strandokon. Mind sűrűn látogatott, jelentős turistacélpontoknak minősülnek. A fertőzött területeken a tervek szerint evezős és kenu versenyek kerülnek megrendezésre.

 

A man runs next to sewage system flowing on Copacabana beach in Rio de Janeiro, Brazil, June 9, 2016. REUTERS/Sergio Moraes
Egy férfi a Rió-i szennyvízcsatorna mentén fut, közel a tengerparthoz. Fertőzések melegágya? Forrás: Reuters.com

 

Maguk a szuperbaktériumok nem csak az embert fertőzhetik meg, hanem más, hagyományos kórokozókat is, amelyeket így antibiotikum-rezisztens baktériumokká alakítanak át. A rezisztenciáért felelős gént ugyanis a kórokozók „úgy eszik, mint a cukrot” (az egyik kutató szavai szerint).

 

A szuperbaktériumok légúti nehézségeket, húgyúti fertőzéseket, emésztőrendszeri megbetegedéseket, agyhártyagyulladást okozhatnak. A szuperbaktériumok esetében a halálozási arány akár 50-60 százalékos is lehet, de egyelőre tüdőbe vagy a véráramba jutva okozhatnak megbetegedést, evés-ivás által nem, mert (egészséges szervezet esetében) az emésztőrendszert a kórokozók nem élik túl.

 

A woman is pictured with the Sugar Loaf mountain in background on Copacabana beach in Rio de Janeiro, Brazil, June 9, 2016. REUTERS/Sergio Moraes
Pedig szép. Mindenesetre, aki készül Rióba utazni az olimiai játékok idejére, legyen körltekintő. Forrás: Reuters.com

 

Reuters.com

Nyitókép: Sputniknews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!