Soros minden követ megmozgat, hogy Hillary Clinton ülhessen az Amerikai Egyesült Államok elnöki irodájának székébe. Ő maga, de közbenjárására sokan mások is dollármilliókkal támogatták az egykori elnökfeleséget. Clinton persze nem tökéletes jelölt, számos komoly hibát vétett a kampány során. Érdekes a most elnöklő demokrata politikust, Barack Obamát nem kedvelte a pénzügyi guru.

 

A milliárdos, magyar származású befektető, aki 2004-es amerikai elnökválasztási kampányban addig példátlan nagyságú összeggel, 27 millió dollárral támogatta John Kerry szenátort Geroge W. Bush ellenében, újra felbukkant politikai mecénásként. Ezúttal Hillary Clinton oldalán.

 

Soros György több mint 25 millió dollárt adományozott vagy közvetített Hillary Clinton demokrata elnökjelölt kampányába. Soros pénzügyi guru vagyonát jelenleg 24,9 milliárd dollárra (22,5 milliárd euró – a szlovákiai GDP csaknem egy harmada) becsülik.

 

 hirdetes_810x300  

A 85 éves Soros részt akart venni a minapi demokratapárti konvención, ahol hivatalosan is bejelentették, Hillary Clinton lesz a demokrata párt elnökjelöltje – és egyben az USA első női elnökelöltje – a novemberben esedékes amerikai választásokon, végül azonban úgy döntött, hogy „közelről kell figyelemmel kísérnie az európai gazdasági helyzetet”.

 

Hillary Clinton és Soros György, forrás: gettyimages.com
Hillary Clinton és Soros György, forrás: gettyimages.com

 

Nehéz milliók

 

Soros közelebbi ismerősei szerint a pénzügyi guru valóban elkötelezett híve Hillary Clintonnak, bár Soros politikai tanácsadója, Michael Vachon ezt azzal egészítette ki, hogy „a politikai tét is rendkívül nagy”, utalva Trump republikánus elnökjelölt erősödésére.

 

Soros György mindent latba vet, hogy Trump veszítsen, ennek nyomait fel lehet fedezni a demokrata párt pénzügyi köreiben. Ráadásul nem csak Soros maga támogathatja Clinton kampányát, hanem üzlettársait is sikerült rábírnia, hogy támogassák a demokraták kampányát. Tom Steyer San Francisco-i környezetvédő 31 millió dollárral, Don Sussman, New York-i fedezeti alapkezelő 13,2 millió dollárral, Haim Saban és Fred Eychaner média mogulok pedig 11,1 millió dollárral járultak hozzá Hillary sikeréhez.

 

Soros közbenjárásának hála a demokraták elég nagy pénzügyi előnnyel folytathatják az egyre élesebb elnökválasztási kampányt.

 

Soros György feleségével Tamiko Boltonnal, aki a migráció nagy pártfogójának hírében áll, forrás: magyaridok.hu
Soros György feleségével Tamiko Boltonnal, aki a migráció nagy pártfogójának hírében áll, forrás: magyaridok.hu

 

A közellenség

 

Soros a fenti hatalmas összegek miatt a konzervatív amerikai sajtó és politika célkeresztjébe került, olyan jelzőkkel illették, mint bábmester, öngyűlölő zsidó, kommunista, vagy más, nyomdafestéket kevésbé tűrő melléknevek. Az ellenérzések nem véletlenek.

 

Soros 5 millió dollárt adományozott egy olyan szervezetnek, amely a latin-amerikai származású lakosság alacsony szavazási hajlandóságát hivatott orvosolni. Ez Clinton malmára hajtaná a vizet. További 5 millió dollárral támogatott egy olyan non-profit szervezetet, ami a szavazás korlátozása ellen hivatott küzdeni.

 

Több hasonló non-profit és civil szervezeten keresztül sikerült a demokrata jelölt kampányába 25 millió dollárt pumpálnia.

 

Semmi sincs ingyen, Forrás: youtube.com
Semmi sincs ingyen, Forrás: youtube.com

 

Nem kedvelte Obamát. Nem volt elég liberális

 

Soros György 2008-ban támogatta a jelenleg regnáló amerikai elnököt, Barack Obamát is választási kampánya során (a demokrata párton belül akkor épp Hillary Clinton volt a kihívója), viszonyuk azonban gyorsan megromlott, mert a demokrata párti elnök túlságosan agresszívnek ítélte Soros György liberalizálási elképzeléseit.

 

A 2012-es választásokon Soros még mindig Obama mellett állt ki, de később – saját bevallása szerint – ezt megbánta.

 

Forrás: breitbart.com
Forrás: breitbart.com

 

Clinton maga alatt vágja a fát

 

Clinton győzelme a hatalmas támogatások ellenére sem borítékolható. Az elmúlt napokban Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltje beérte a volt külügyminisztert és First Lady-t. A minap napvilágot látott egy olyan elemzés is, ami szerint Hillary Clinton mintha el akarná veszíteni az elnökválasztást: hibát hibára halmoz.

 

Bret Arends amerikai szakújságíró sorra vette a demokrata elnökjelölt hibáit. Felrótta neki például, hogy kampánya tiszteletbeli elnökévé tette Debbie Wasserman Schultzot, aki – a kiszivárgott magán e-mailek alapján – Clinton javára befolyásolta a választási folyamatot, a másik demokrata elnökjelölt aspiráns, Bernie Sanders rovására. Ezzel a lépéssel Sanders szavazótáborát megsértette, pedig szüksége lenne az ő szavazataikra is.

 

Arculattervezők szerint Hillary Clinton óriási hibát követett el mikor aranyszínű mao-kabátot vett fel egy tévés szerepléshez, forrás: larouchepac.com
Arculattervezők szerint Hillary Clinton óriási hibát követett el mikor aranyszínű mao-kabátot vett fel egy tévés szerepléshez, forrás: larouchepac.com

 

Következő hibaként azt jelölte meg Arends, hogy Hillary Clinton sértődötten reagált  arra az e-mail-botrányra, miszerint külügyminisztersége idején magán levelezőfiókját használta, kockáztatva, hogy a bizalmas információkhoz mások is hozzáférnek. Az elemzők szerint a kampány érdekében inkább nem is kellett volna reagálnia rá.

 

Óriási felháborodást keltett az is, hogy férjével együtt komoly tiszteletdíjakért cserébe tartottak előadásokat Wall Street-i bankoknál.

 

A fenti érvekből kiindulva az amerikai elnökválasztási kampány még csak most kezd igazán kibontakozni. Kíváncsian várjuk, mire lesz elég Soros György és barátai pénze.

 

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: breitbart.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!