„Úgy hitte, hogy a szent hívásra válaszol, mikor tavaly elhagyta otthonát (…) és egyhuzamban négy napot autózott, hogy elérje az Iszlám Állam által ellenőrzött területeket Szíriában.” – kezdi a The New York Times cikkét, amelyben egy kiugrott terroristát kérdeztek az Iszlám állam működéséről.

 

A Brémából származó, most börtönbüntetését töltő Harry Sarfo az újságíróknak elmesélte, hogy az IÁ már nem azt akarja, hogy harcosok jöjjenek hozzájuk a Szíriába a háborúba. Azt akarják, hogy maradjanak Európában – és egyetlen parancsukra intézzenek támadást a civil lakosság ellen.

 

Sarfo, mikor megérkezett társával az Iszlám Állam területére, még felocsúdni sem volt ideje, egy maszkos férfi – vélhetően az IÁ hírszerzője – már fel is világosította őt az új elvárásokról.

 

 hirdetes_810x300  

„Nyíltan beszélt a helyzetről, azt mondta, hogy rengetegen élnek Európában, és várják a parancsot, hogy megtámadják az európai embereket (…) és még a brüsszeli támadások előtt volt, és a párizsi támadások előtt…”

 

A Sarfo által említett maszkos férfi állítólag azt is elmondta, hogy néhány európai országban jól összeállított csoporttal rendelkeznek, de több támadóra lenne szükségük elsősorban Németországban és Nagy-Britanniában.

 

„És azt mondta, olyasmit akarnak, ami egyidőben történne: több támadást akartak indítani ugyanabban az időben Angliában, Németországban és Franciaországban.”

 

Egy kiterjedt hálózat a terrorszervezeten belül

 

Az európai sejtek tagjai az Iszlám Állam hírszerzési egységéhez, arab nevén az Emni-hez tartoznak, ami egy belső rendőri erőnek és egy külső műveleteket irányító szervnek egyfajta keveréke,. Az a feladata, hogy exportálja a terrort az IÁ határain túlra.

 

Az Emni így egy fontos központi része az IÁ tevékenységének, a NYT interjúja és a hírszerzési információk is azt jelzik, hogy teljesen szabad kezet kapott a toborzásra és az egyes sejtek átcsoportosítása. Az Emni a legfontosabb mozgatórugója a terrorszervezetnek. Az ő „gyakornokai” vezették a párizsi terrortámadást, építették a bőröndbombákat, amelyeket a brüsszeli merényleteknél használtak. A nyugat-európai hírszerzések szerint vannak katonáik Ausztriában, Németországban, Spanyolországban, Libanonban, Tunéziában, Bangladesben, Indonéziában és Malajziában.

 

Európa egy sor, látszólag egymástól független támadást szenvedett el, de Sarfo szerint a magányos farkasok között több kapcsolat van, mint amit eddig a hatóságok felderítettek. Neki a maszkos ember azt állította, hogy Európában titkos ügynökök, összekötők, vagy más néven „tiszta emberek” segítségével tudják tartani a kapcsolatot a potenciális merénylők a tervezőkkel és az Emni-vel. Segítenek kitervelni és beszerezni a szükséges eszközöket az öngyilkos merényletekhez.

 

Az Emni sajnos többször is elérte célját az elmúlt hónapokban. A képen a nizzai merénylet egyik áldozata. Forrás: Telegraph.co.uk
Az Emni sajnos többször is elérte célját az elmúlt hónapokban. A képen a nizzai merénylet egyik áldozata. Forrás: Telegraph.co.uk

 

Kőkemény kiképzés

 

Egy amerikai hírszerzőtiszt szerint az IÁ „több száz ügynököt” küldött vissza az Európai Unióba, és ezt a brémai börtönben ülő egykori terrorista is tanúsítja, mondván: „Sokan közülük már visszatértek”.

 

Az Iszlám Államhoz érkező önkéntesektől – akik Törökországon keresztül jutnak Szíriába – először ujjlenyomatot vesznek, aztán átesnek egy orvosi vizsgálaton, majd olyan kérdésekre kell válaszolniuk, mint: Mi a neved? Mi a második neved? Honnan származik az anyád? Mit tanultál? Mi a végzettséged? Mihez akarsz kezdeni?

 

Utána kezdődik a kiképzés. „Fürdeni tilos volt, enni is tilos volt, hacsak nem ők adták az ételt.”, mondta Sarfo. Öten-hatan osztoztak egy szobán. Minden szoba két pohár vizet kapott naponta.

 

„A cél az volt, hogy próbára tegyenek minket, hogy ki akarja igazán, ki elég kemény”

mondta Sarfo.

 

A kiképzés során több órát kellett futniuk, ugráltak, fekvőtámaszokat nyomtak, másztak. Az újoncok némelyike elájult a megterheléstől. A második héten egy Kalasnyikov gépfegyvert adtak a kezükbe, a lábuk között tartva kellett vele aludniuk, amíg a fegyver – a kiképzők kifejezesével élve – „nem vált egy harmadik karrá”.

 

Ha valaki nem volt hajlandó felkelni, mert esetleg kimerült, az IÁ kiképzői kikötötték őt egy elhagyott területen, és otthagyták.

 

_88556203_is-fightesr_bbc
Forrás: BBC.com

 

A dszihadista propaganda rideg valósága

 

Az IÁ előszeretettel szervezi be a büntetett előéleteket. Sarfo szerint különösen kedvelik a szervezett-bűnözéssel, mert az ilyen emberek tudják, hogyan lehet kapni hamis igazolványokat, vagy hogyan kinek a segítségével lehet bejutni az Európai Unióba.

 

Sarfo-t megkeresték németországi dzsihadisták is, míg kint tartózkodott Szíriában. Azt akarták, hogy vegyen részt egy propagandafilm forgatásában. Az lett volna a dolga, hogy tartsa az IÁ zászlaját, és újra és újra elmenjen a kamera előtt, míg megfelelően felvették a megtervezett jelenetet. A forgatás alatt a szíriai foglyoknak végig térdelniük kellett, és csupán a „filmes hatás” végett ölték meg őket.

 

Maga Sarfo is megbotránkozott rajta, hányszor kellett felvenni a mindössze 5 perces jelenetet, ami otthonából, Brémából mindig valóságosnak és igazinak tűnt. Miután látta, milyen kegyetlenül bánnak a foglyokkal és a nem elég kemény muszlimokkal, elkezdte megtervezni a szökését. Végül Törökországon keresztül repülővel jutott haza. A reptéren azonnal letartóztatták, a hatóságoknak pedig mindent bevallott.

 

04isis-web-superJumbo
Forrás. NYTimes.com

 

The New York Times, Körkép.sk

Nyitókép: Dailymail.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!