Kína legfelsőbb törvényhozása ratifikálta a Párizsi Klímaegyezményt – közölte a kínai állami hírügynökség, a Xinhua.

 

Kína a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátója, ezzel az egyik fő elősegítője a klímaváltozásnak – az USA mellett. A két gazdasági nagyhatalom hivatalosan várhatóan a hétvége folyamán közösen jelentik majd be a klímaegyezmény elfogadását.

 

A decemberben tető alá hozott párizsi klímaegyezmény keretében a részt vevő országok abban állapodtak meg, hogy olyan mértékben csökkentik káros-anyagkibocsátásukat, hogy a globális felmelegedés mértékét 2 fok alatt tartják. Az egyezmény azonban csak akkor lép hatályba, ha legalább 55 olyan ország ratifikálja, ami a károsanyagok legalább 55 %-át termeli ki együttesen.

 

 hirdetes_300x300  
Once fertile, these fields outside Gurao in Shantou, have now been abandoned. In Gurao, where the economy is centered around textile production, Greenpeace has found high levels of industrial pollution and has documented the effects on the community.
A kínai Gurao városa mellett két fiú egy kiszikkadt mezőn játszik. Az urbanizációk körül általános jelenség a talajpusztulás. Forrás: GreenPeace.org

 

Meggyőzőek voltak a sorra megdőlő melegrekordok

 

Kína kezdetben vonakodott csatlakozni a megállapodáshoz, de a héten a kínai Nemzeti Népi Kongresszus Állandó Bizottsága elfogadta az egyezmény ratifikálásáról szóló javaslatot.

 

Az USA és Kína együtt a károsanyagok 38 százalékát bocsátják ki, miközben az a 23 ország, ami már ratifikálta az egyezményt, a globális kibocsátás mindössze 1 százalékáért felel.

 

A globális meteorológiai megfigyelőközpontok szerint az elmúlt 4 hónapban zsinórban dőltek meg a melegrekordok, az Egyesült Királyság Met Office intézetének előrejelzése szerint pedig 2016-ban az iparosodás előtti átlaghőmérséklethez képest 1,1 fokkal emelkedik a hőmérséklet világszinten.

 

Nagy kihívások előtt

 

Ahhoz, hogy Kína a kitűzött célt teljesíteni tudja, 60-65 százalékkal kellene csökkentenie szén-dioxid kibocsátását (egységnyi GDP-re vetítve) 2030-ig, gyakorlatilag az ország 2005-ös szintjére. Plusz, az energiatermelésben 20 százalékkal növelnie kell a nem-fosszilis tüzelőanyagok használatát. Kína javára írható a technológiai fejlődés, és a kutatás-fejlesztés támogatása, ami javíthat a kitűzött cél megvalósulásának esélyein. Ugyanakkor a kínai kormányzat nem engedheti meg magának, hogy a környezetvédelmi kötelezettségvállalások háttérbe szorítsák a foglalkoztatottságot vagy piaci bővülést.

 

A vasárnap kezdődő G20 találkozón Hangzhou-ban (Hangcsou) a klímaegyezményről is szó esik majd. Ráadásul valószínűleg ez lesz Barack Obama utolsó hivatalos útja Ázsiába, mint amerikai elnök.

 

TheGuardian.com, BBC.com

Nyitókép: TheGuardian.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!