A Politico.eu brüsszeli hírportál szerint elkerülhetetlen az egyet nem értés az Unió vezetői között a pénteki pozsonyi EU-csúcson, és a nyílt vita felszínre hozhatja a régi feszültségeket Kelet és Nyugat, Észak és Dél, jobb- és baloldal között az olyan, széles spektrumú kérdések mentén is, mint a migrációs, a fiskális politika vagy a közös európai hadsereg. Minden vezető ugyanis csak saját újraválasztását tartja szem előtt. 

 

Az uniós vezetők a Pozsonyi várból szétnézve mérik fel az európai állam állapotát pénteken, de nem tetszik majd nekik, amit látnak: kettéhasadt kontinens, lesújtó populizmus – kezdi elemzését a Politico.eu publicistája, David M. Herszenhorn.

 

A Politico szerint Brüsszel reméli, hogy a mostani csúcs változtatni fog a történeten, és a 27 tagállam elnökeinek és miniszterelnökeinek egy fedél alá zárása meghozza a várva várt áttörést.

 

 hirdetes_810x300  

A következő választásoktól rettegő európai vezetés

 

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke reményét fejezte ki, hogy a találkozón részt vevő vezetők a főbb kérdésekre tudnak majd koncentrálni. Ilyen központi téma a migrációs válság kezelése határellenőrzések megerősítésével, tagállamok együttműködésének fejlesztése a külső és belső biztonság érdekében, valamint lépéseket tenni a gazdaság fellendítése céljából – ez utóbbi kevésbé egyértelmű kérdéskör.

 

„Az európai emberek szeretnék látni, hogy a politikai elit képes kezelni az eseményeket, amelyek túlterhelik, összezavarják és megrémítik őket”

 

Mondta a Tanács lengyel származású elnöke, aki hangsúlyozta, hogy Pozsonynak kell a fordulópontnak lennie.

 

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tegnap arról beszélt az Európai Parlamentben, hogy sosem látott még olyan kicsi átfedést a tagállamok céljai között, mint most, és kevés olyan terület van, ahol együtt tudnak működni.

 

„Sosem láttam még a populizmus erőitől ennyire meggyengülni, a következő választások elvesztésének kockázatától ennyire megbénulni a nemzeti kormányokat”.

 

13juncker-pic1-master1050_nytimes_com
Juncker az európai parlamenti felszólalásakor. Egy arc, ami mindent elárul. Forrás: NYTimes.com

 

Az összeomlás szélén

 

Michael Leigh, a Német Marshall Alap főmunkatársa és egyben az Európai Bizottság bővítésért felelős korábbi igazgatója annak a véleményének adott hangot, hogy:

 

„A magas rangú európai vezetők évtizedek óta először ismerik el annak lehetőségét, hogy az Európai Unió széteshet és összeomolhat”

 

A hivatalos források szerint – írja a Politico – a csúcs alapvető üzenete, hogy az EU megmaradt 27 tagállama egyértelművé teszi, hogy az Unió részei kívánnak maradni, de az egyet nem értés szinte elkerülhetetlen, leginkább az olyan témákban, mint a migránsválság, a fiskális politika és közös haderő létrehozása.

 

Egyes kérdésekben megkezdődött a klikkesedés, Görögország miniszterelnöke, Alekszisz Ciprasz például egy Club-Med nevű csoportot hozott létre a déli államok vezetőiből a Németország által kiharcolt megszorító-intézkedések ellenében.

 

Más kérdéskörökben a nézeteltérés már több mint emocionális: Luxemburg külügyminisztere, Jean Asselborn azt nyilatkozta egyik interjújában, hogy Magarországot ki kell rúgni az EU-ból, mert úgy bánik a menekültekkel, mint az állatokkal.

 

A uniós vezetőktől Lengyelország is kapott már dorgálását. Beata Szydlo lengyel kormányfőt éppen Donald Tusk kritizálta és az európai hajó zátonyra futtatásával vádolta meg.

 

A rebellis Visegrádi Négyek képviselői és Angela Merkel a pozsonyi csúcs előtti minicsúcson. Robert Fico kicsit kilóg sorból, miót Szlovákia tölti be soros EU-elnökséget, semleges álláspontra helyezkedett. Forrás: worlaffairsjournal.org
A rebellis Visegrádi Négyek képviselői és Angela Merkel a pozsonyi csúcs előtti minicsúcson. Robert Fico kicsit kilóg sorból, mióta Szlovákia tölti be soros EU-elnökséget, semleges álláspontra helyezkedett. Forrás: worlaffairsjournal.org

 

Általános az időhúzás

 

Bár nagy reményekkel vágnak bele az uniós vezetők a pozsonyi találkozóba, a legnagyobb kihívás belpolitikai jellegű marad: több európai prominens politikust fenyegeti az a veszély, hogy elvesztik állásukat a következő választásokkor, például Franciaország és Németország esetében. Azokat pedig, akik stabil pozícióban vannak, mint Orbán Viktor, élesen kritizálják az EU-ban.

 

„Mindenki ül a tárgyalóasztalnál, de az egyetlen dolog, amit szem előtt tart, hogy ‘mit kaphatok itt, amivel bizonyíthatom a saját országom közvéleménye előtt, hogy én vagyok a legjobb, és azt teszem, amire ők kértek’. (…) Bizonyos értelemben ez az általános probléma az Európai Unióval az utóbbi néhány évben. A fő gond: hogyan lehet összeegyeztetni saját [nemzeti] nézeteimet  az általános [európai] érdekekkel”

 

Idézett egy veterán diplomatát a brüsszeli portál a nagy tagállamok kiváró politikájáról. A diplomata  hozzátette, hogy az európai vezetők csak a következő választási határidőt nézik, és nem hiszi, hogy akadna egy olyan politikus is Európában, aki úgy véli, azzal nyerheti meg a következő választásokat, ha azt mondja: „amire nekünk szükségünk van, az a még több Európa”.

 

A fenti okokból pedig egyenesen következik, hogy jó eséllyel a pénteki csúcs mégsem hozza meg a várt eredményt, áttörést és fordulópontot.

 

„Ebben a pillanatban Németország úgy döntött, hogy nem kötelezi el magát semmire, tehát lényegében ez egyfajta leállás. Bizonyos értelemben mindannyian húzzák az időt, ami nem túl jó a jelen körülmények között„

 

vonta le a siralmas következtetést a volt diplomata.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: Euractiv.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!