Helyi idő szerint hétfő este csap össze egymással először személyesen Donald Trump és Hillary Clinton, a republikánusok és a demokraták amerikai elnökjelöltje a Hofstra Egyetemen a New York-i Hempsteadben, a televízió kamerái előtt.

 

Minden idők egyik legnézettebb televíziós műsora lehet

 

Az USA-ban – talán, hogy még több nézőt ültessenek a képernyők elé – már most az utóbbi fél évszázad egyik legparázsabb elnökjelölti tévétiájának harangozzák be azt, ami magyar idő szerint hétfőről keddre virradó éjjel lesz a Hofstra Egyetemen.

 

 hirdetes_810x300  

Az elnökjelölti vita szigorúan 90 percig tart, ezúttal Lester Holt, az NBC televízió munkatársának irányításával. A második elnökjelölti vitát az ABC főmunkatársa, Martha Raddatz és a CNN riportere, Anderson Cooper vezeti, a harmadikat pedig a Fox televízió munkatársa, Chris Wallace irányítja majd.

 

Íratlan szabály, hogy az újságíróknak nem szabad kommentálniuk a jelöltek válaszait.  A vitána azok vehetnek részt, akiknek legalább 15 százalék az országos támogatottságuk.Ezért a Libertárius Párt elnökjelöltje, Gary Johnson és a Zöldek kandidátusa, Jill Stein nem lehet ott, csak Trump és Clinton.

 

Utolsó esély

 

Politikai elemzők úgy tartják, hogy az elnökjelölti viták többnyire az utolsó lehetőséget jelentik a politikusoknak arra, hogy még befolyásolják az ingadozó szavazókat, és új támogatókat gyűjtsenek maguknak.

 

Az NBC televízió és a The Wall Street Journal című lap napokban készült közös felmérése az 1992 és 2012 közötti elnökjelölti vitákat vizsgálta, és megállapította, hogy általában az nyerte az elnökválasztást, aki már a viták előtt is vezetett a közvélemény-kutatásokban.

 

Egyetlen kivételt találtak: a 2000-ben George W. Bush és Al Gore között lezajlott elnökjelölti vita valóban a republikánus Bush felé fordított sok választót.

 

Fej-fej mellett

 

A Bloomberg legutóbbi felmérése alapján  Donald Trump feljött 46-46 százalékra a demokrata Hillary Clintonnal szemben. Sőt, ha a harmadik jelölteket is beleszámítjuk, akkor már Trump vezet 43:41-re a biztos szavazók között. Ennek oka, hogy a libertariánus Gary Johnson 8, a zöld Jill Stein 4 százalékot kapna.

 

A The Washington Post című lap és az ABC televízió közösen készíttetett, tegnap közzétett felmérésének eredményei is a demokrata párti elnökjelölt, Hillary Clinton augusztusi előnyének apadását jelzik: a megkérdezettek 46 százaléka őt látná szívesebben a Fehér Házban, 44 százalékuk pedig inkább a Republikánus Párt színeiben induló Donald Trumpban bízik.

 

MTI, origo.hu, 24.hu
kép: gawker.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!