Az európai védelem megerősítését célzó munka nem jelent egyet az európai hadsereg létrehozásával – jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden Pozsonyban az uniós tagországok védelmi minisztereinek informális találkozójának kezdetén.

 

A tagországok nem gondolkoznak európai hadseregben

 

Az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő azt mondta, hogy az EU-tagállamok többsége nem gondolkodik európai hadsereg létrehozásában, hanem az unió már most meglévő eszközeinek jobb kihasználását tartja szem előtt.

 

 hirdetes_300x300  

„A munka nem az európai hadseregről szól. Meglévő eszközeink kihasználásáról szól, hogy a védelem terén megerősítsük európai képességeinket. Ez az, amit az európai polgárok várnak tőlünk”

 

fogalmazott Mogherini.

 

20160-02-bratislava
Federica Mogherini (Fotó: eeas.europa.eu)

 

“Üdvözöljük az európai védelem és biztonság megerősítéséről folytatott diskurzust, mert nincs ellentmondás az erős európai védelem és az erős NATO között, éppen ellenkezőleg, ez mindkét intézményt megerősíti”

 

tette hozzá Jens Stoltenberg.

 

Fallon szerint rossz ötlet lenne aláásni a NATO-t

 

Michael Fallon brit védelmi miniszter ismét egyértelművé tette Pozsonyban, hogy Nagy-Britannia ellenezni fog minden EU-hadsereg vagy uniós NATO-főhadiszállás létrehozására irányuló kezdeményezést, amely aláásná a NATO-t.

 

British Secretary of State for Defence, Michael Fallon speaks to the media after the signing of a Memorandum of Understanding with New Zealand Minister of Defence, Gerry Brownlee on the sidelines of the 14th Asia Security Summit, the International Institute for Strategic Studies (IISS) Shangri-La Dialogue 2015 in Singapore on May 29, 2015. AFP PHOTO / ROSLAN RAHMAN        (Photo credit should read ROSLAN RAHMAN/AFP/Getty Images)
Michael Fallon (Fotó: Getty Images)

 

“Egyetértünk azzal, hogy Európának több erőfeszítést kell tennie, mert terrorizmussal és migrációval szembesül, de rossz döntés lenne egyszerűen megkettőzni és aláásni a NATO-t”

 

fogalmazott Fallon, és hozzátette, hogy Nagy-Britannia az unióból várható kilépése után is – NATO-tagországként – hozzá fog járulni az európai védelem megerősítéséhez.

 

Forrás: teraz.sk/mti

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!