Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter szerint az USA és Oroszország szembenállása miatt a jelenlegi időszak sokkal veszélyesebb, mint a hidegháború volt.

 

„Az USA és Oroszország között a feszültség egyre nő. (…) A bizalom maradéka is kezd elfogyni. Ha ez így folytatódik, újra a két nagyhatalom közti konfrontáció időszakához térünk vissza”

 

idézte Steinmiert a Welt.de a Bild német napilapra hivatkozva.

 

„A mostani időszak más, sokkal veszélyesebb. Korábban a világ két részre oszlott, de mind Moszkva, mind Washington pontosan tudta, hol húzódnak határaik, és tiszteletben tartották azokat. (…) A regionális kofliktusok és a nagyhatalmak csökkenő befolyása kiszámíthatatlanná teszik világpolitikát”

 

 hirdetes_810x300  

figyelmeztetett a német külügyi vezető.

 

Hasonló véleményen van a Geopolitical Futures amerikai geopolitikai agytröszt is, amely szeptemberi elemzésében, amely az Újra megjelent a második világháború előtti világ címet kapta, a következőket írja.

 

„Az eurázsiai kontinens válságban van. Utoljára a második világháború előestéjén láthattunk ilyet. Az Európában, Oroszországban, a Közel-Keleten és Kínában fortyogó válságok kezdenek kölcsönhatásba lépni egymással. Semmi sem akadályozza a válságok lendületét. A globális rend jelentős változások előtt áll, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy új világháború elé nézünk, de a háború lehetőségét sem lehet kizárni”

 

Az elemzés kitér arra is, hogy bár az Egyesült Államok áll a világrend középpontjában, új nagyhatalmak emelkednek fel, és kezdik keresni helyüket a világban. Közéjük tartozik Kína és Oroszország, de az iszlám világ is, amely próbál egy összefüggő iszlám rendszert kialakítani, s ez komoly kihívást jelent az egész világ számára.

 

Hasonlót a második világháború óta nem láttunk

 

A kiinduló pont a 2008-as válság volt, amely bizonytalanságot hozott a fennálló világrendbe. A gazdasági válság okán a társadalmi és politikai „ragasztó” tartása meggyengült. A uniós tagállamok eltérő gazdasági érdekei miatt új erőre kapott  a nacionalizmus.

 

A regionális válságok kezdenek kölcsönhatásba lépni egymással. A migránsválság kezdete óta már több min 2 millió bevándorló érkezett Európába, és az európai városok több dzsihadista támadást is elszenvedtek, miután többek között Németország és Franciaország bizonyos számú haderővel megjelentek a Közel-Keleten. Oroszország is alakítja a közel-ekelti történések, miközben Ukrajnában Nyugat-ellenes erőket támogatja. Közben pedig katonai repülőgépek járőröznek a Baltikum, az atlanti térség és a Földközi-tenger felett.

 

This picture taken on Jan. 31, 2014, and released by the UNRWA, shows residents of the besieged Palestinian camp of Yarmouk, queuing to receive food supplies, in Damascus, Syria. A United Nations official is calling on warring sides in Syria to allow aid workers to resume distribution of food and medicine in a besieged Palestinian district of Damascus. The call comes as U.N. Secretary General Ban Ki-Moon urged Syrian government to authorize more humanitarian staff to work inside the country, devastated by its 3-year-old conflict. (AP Photo/UNRWA)
A kép Szíriában, egy Damaszkuszhoz közeli városban készült 2014-ben. Sokat elárul a migránsválság kezdetéről. Forrás. Huffingtonpost.com

 

A Geopolitcal Futures elemzői úgy vélik, a mostanihoz hasonló, széles körben elterjedt bizonytalanságot a második világégés óta nem láttunk, és még nem léptek a kritikus szakaszba. Mégis, a gazdasági és társadalmi válságok mindenkit érintenek, és a konfliktusok a Közel-Keleten, az orosz határvidéken és a Dél-kínai-tengeren zajlanak.

 

Még érdekesebb, hogy az Egyesült Államok visszatér a második világháború előtti szerepéhez.

 

A legfőbb probléma

 

A legveszélyesebb tényező, hogy nincs biztonsági szelep, nincsenek egyértelműen meghatározható erők, amelyek képesek megállítani a harcokat a Közel-Keleten, kezelni az EU belső válságát, vagy az orosz gazdasági problémákat, illetve a felemelkedő Kína okozta kihívásokat.

 

Amennyiben az a trend továbbra is folytatódik, ez az eurázsiai térség geopolitikai átalakulását jelenti majd, ahogy az a második világháború idején is történt – vonja le a következtetést az agytröszt.

 

Körkép.sk/KL

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!