Donald Trump és Hillary Clinton támogatóiból kiindulva két világ közül választhatnak ma az amerikai szavazók, de a botrányokkal teli, végtelennek tűnő kampányidőszak mellett érdemes megnézni, hogy pontosan hogyan, mikor és kire lehet szavazni. Összefoglaltuk mindazt, amit a választás napján érdemes tudni.

 

2017 januárjában a világ jelenleg első számú hatalmának új vezetője lesz. Bonyolult, hosszadalmas és költséges választási kampány után, nem kevésbé bonyolult módszerrel választják meg az amerikai polgárok az elnöküket, aki kormányfő és a fegyveres erők főparancsnoka is egyben.

 

A Demokrata Párt elnökjelöltje Hillary Clinton volt first lady, Barack Obama elnök korábbi kormányának külügyminisztere, a Republikánus Párt elnökjelöltje pedig Donald Trump milliárdos New York-i üzletember.

 

 hirdetes_810x300  
20150420001
Fotó: BBC

 

Ki lehet az Egyesült Államok elnöke?

 

Az Egyesült Államok elnökét négy évre választják meg. Az alkotmány előírásai szerint az elnök csakis született amerikai állampolgár lehet, aki legalább tizennégy éve folyamatosan az országban is él. Egy politikus két ciklusnál hosszabb ideig nem töltheti be a posztot, vagyis harmadszor már nem jelöltetheti magát.

 

Hogyan lehet szavazni?

 

A szavazók többféleképpen voksolhatnak: elektronikusan, papír alapú szavazócédulával, és levélben is. Jó néhány államban lehetőség volt a korai voksolásra már november 8. előtt, s több mint negyvenmilliónyian éltek is ezzel a lehetőséggel.

 

14961436_10154784114893395_777070329_n
Fotó: Körkép.sk

 

A korai választáson résztvevők aránya és feltételezett pártpreferenciája jelzés lehet egyúttal a két legesélyesebb jelölt közötti párharc kimenetelére is. A felmérések szerint a korai szavazáson nagy lélekszámban vettek részt spanyolajkúak és nők, akik inkább Hillary Clinton szavazótáborát erősítik.

 

 

Kire lehet szavazni?

 

A bonyolult választási rendszerben az elnököt és az alelnököt formálisan az ún. elektori kollégium választja meg, s az új elnököt majd 2017. január 20-án iktatják be a Capitolium nyugati lépcsőjén, amikor is a megválasztott elnök a Bibliára tett kézzel leteszi hivatali esküjét.

 

A választási rendszer összetett: a szavazók a számukra rokonszenves elnökjelöltet támogató elektorokra voksolnak.

 

14997242_10154784114843395_2113869765_n
Fotó: Körkép.sk

 

Két szövetségi tagállamot, Maine-t és Nebraskát kivéve az a jelölt, aki az adott államban a legtöbb voksot kapja, az összes elektor támogatását maga mögött tudhatja. Minden államnak annyi elektora van, ahány képviselője és szenátora a kongresszusban, és bár a szövetségi fővárosnak, Washingtonnak sem képviselője, sem szenátora nincs, három elektort küldhet az elektori testületbe. Így áll össze az 538 tagú, elnökválasztó kollégium. Az Egyesült Államok következő elnöke az lesz, aki megszerzi legalább 270 elektor támogatását. Az elektorok szavazata elvileg kötött, arra a jelöltre kell szavazniuk, akinek az elektorrá választásukat köszönhetik.

 

Melyik szövetségi államokra kell figyelni?

 

Észak-Karolina és Florida azért is különösen fontos, mert sok elektort ad: Észak-Karolina 15, Florida pedig 29 elektort küld az 538 tagú elektori kollégiumba. Ennél csak a republikánusok fellegvárának, Texasnak és a hagyományosan demokratákra voksoló Kaliforniának van több elektora: az előbbinek 38, az utóbbinak 55.

 

14976303_10154784114888395_342210497_o
Fotó: Körkép.sk

 

Obama elnök szerdán Észak-Karolinában – ahol nagy lélekszámú fekete közösség él – Clinton mellett kampányolva arra hívta fel a választók figyelmét, hogy az afroamerikaiak körében Clintonnak  még nincs meg az a magabiztos támogatottsága, amelyre szüksége van,  csütörtökön Floridában pedig diákok előtt mondott beszédet, és óvta Amerikát Trump elnökségétől.

 

 

Ki az esélyes? Mit veszíthet Amerika?

 

Bár szakértők nyíltnak mondják a versenyt a két jelölt között, a legtöbb elemző szerint Hillary Clintoné lehet a győzelem. Országosan négy-öt százalékkal vezet vetélytársa előtt, ám még nagy mértékben befolyásolja az eredményt az úgynevezett ingaállamok szavazóinak döntése.

 

14970837_10154784114988395_316219862_o
Fotó: Körkép.sk

 

Abban is egyetértenek a politológusok, hogy a mostani választás sorsdöntő lehet az Egyesült Államok jövője számára is: ugyanis két, alapvetően eltérő világkép között kell választaniuk az amerikaiaknak. Ráadásul a felmérések szerint mindketten az ország történetének legnépszerűtlenebb elnökjelöltjei. Clinton kritikusai a politikus szavahihetőségét kérdőjelezik meg, a Trumpot elutasítóknak pedig többnyire a jelölt személyével, jellemével van problémájuk.

 

Forrás: MTI/hirado.hu/teraz.sk/aktuality.sk

Nyitókép: MTI/AP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!