Bugár Béla (Most-Híd) a parlament alelnöke:

 

„ Csak az idő mutatja majd meg, hogy az újonnan megválasztott elnök képes lesz-e kilépni a populizmus árnyékából, ami az egész választási kampányát végigkísérte, és hogy képes lesz-e hivatalában a valódi felelősség terhét kezelni, nem csak amiatt, hogy hogyan fog kinézni Amerika négy év múlva, hanem amiatt is, hogy hogyan néz majd ki a világ.” (DennikN.sk)

 

08gzm3gtqsp_s3larg4guw-1280-b-la-bug-r_aktuality
A képen Bugár Béla. Forrás: Aktuality.sk

 

Robert Fico (Smer-SD) kormányfő gratulált Trump választási győzelméhez, és tiszteletben tartja az amerikai választók döntését – írja a Teraz.sk. Fico saját facebook-oldalán a következőket írta:

 

 hirdetes_300x300  

„Mindannyiunknak meg kell hallanunk az embereket, és ez az igazság az Amerikai Egyesült Államokban most abszolút megmutatkozott”

 

7vaa-robert_fico_v_bruseli__tvnoviny_sk
Robert Fico kormányfő. Forrás: TVnoviny.sk

 

Andrej Kiska köztársasági elnök szintén gratulált Donald Trumpnak, majd hozzátette:

 

„Az Egyesült Államok fontos partnere és szövetségese Szlovákiának és az Európai Uniónak, ezért fontosnak tartom, hogy ez a jövőben is így maradjon”

 

fwk7da1ns6gbmdefdha9dw-prezident-andrej-kiska_cas_sk
Andrej Kiska köztársasági elnök. Forrás: Cas.sk

 

Ľuboš Blaha (Smer-SD), a parlament európai ügyekért felelős bizottságának elnöke elítélte Trump nacionalizmusát és rasszizmusát.

 

„A munkások ráfizetnek a Wall Street neoliberális politikájára és Hillary az elnyomás szimbóluma volt. Ráadásul a liberális médiák Trumpot nevetségessé tették, amivel mozgósították választóit. (…) Kockázat látok [Trump] Irán, Latin-Amerika és Kína elleni harcias kijelentéseiben”

 

Tlaèová konferencia po skonèení neverejného rokovania výborov pre európske záležitosti parlamentov krajín V4. Na rokovaní sa ako vedúci delegácií zúèastnili predsedovia výborov pre európske záležitosti. Na snímke  predseda Výboru pre európske záležitosti NR SR ¼uboš Blaha 28. apríla 2014 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann
Ľuboš Blaha. Forrás: DennikN.sk

 

Blaha szerint a politikai elit és a globalizáció a Brexit után újabb pofont kapott:

 

„Kérdés, hogy ebből a sérülésből egyáltalán kilábal-e. A világ kifordul a sarkaiból. A globalizáció korának vége. (…) Az elsődleges feladatunk a nemzetek feletti szervezetekkel, a tőkével és a neoliberális globalizációval szembeni harc. Máskülönben a centrista pártok mind a szemétdombon végzik”

 

Richard Sulík europarlamenti képviselő, a liberálisok elnöke és ellenzéki politikus szerint Trump megválasztásával hamarabb véget érhet a szíriai háború, mert az új amerikai elnök inkább lesz hajlandó keresni a kompromisszumot Oroszországgal.

 

„A választások győztesének gratulálunk, és remélem, hogy [Trump] hamar megérti, hogy a kampány véget ért és hogy most már államférfinak kell lennie és hogy össze kell fognia megosztott országát”

 

g6m3-richard_sulik__tvnoviny_s
Richard Sulík. Forrás: TVnoviny.sk

 

Martin Poliačik (SaS) parlamenti képviselő szerint

 

„Donald Trump nem víziókkal győzött, még ha a „Tegyük újra naggyá Amerikát” szlogen ezt a benyomást is keltette. A kisebbségek elleni felszólalásaival, gyűlöletkeltéssel és az erős kezű vezető ígéreteivel győzött, amelyek a liberális demokrácia alapjait vonják kétségbe”

 

123014-martin-poliacik-clanok_pravda
Martin Poliačik. Forrás: Pravda.sk

 

František Šebej (Most-Híd) a parlament külügyi bizottságának elnöke szerint az EU kénytelen sokkal inkább magára hagyatkozni.

 

„Az Uniónak a jövőben fokozottabban kell hozzájárulnia a biztonsági kérdések megoldásához, és nem támaszkodhat annyira az USA segítségére”

 

pq72jbieto2vjszi_qru3w-franti-ek-ebej_aktuality
František Šebej. Forrás: Aktuality.sk

 

Boris Kollár (Sme rodina) szerint az emberek változást akarnak, és a standard politikusoknak nincs már helyük a közéletben.

 

„[Hillary Clinton] Barack Obama politikáját folytatta volna, ami miatt a világ rosz irányt vett az utóbbi három évben. Örülök, hogy jött Trump, mert ha ő nincs, Clinton nyert volna (…), és az az egész világ számára gondot jelentene. (…) A világ változik, változni fog Európa is. Az emberek változást akarnak, a standard politikusoknak itt már nincs helyük, új és más politikusok érkeznek”

 

1glfl_kfqicho0zc1mwvmg-1280-boris-koll-r_cas_sk
Boris Kollár. Forrás: Cas.sk

 

Körkép.sk

Nyitókép: smh.com.au

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!