Tőkés László szerint az RMDSZ nem méltó a különleges támogatásra a decemberi parlamenti választáson, ezért döntött úgy az EMNT elnöke, hogy – többedmagával – nem írja alá a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) zárónyilatkozatát – írja a Kronika.ro.

 

A Máért december 1-jei, XV plenáris ülésének végén elfogadott zárónyilatkozat – sok egyéb határozat között – arra is buzdítja az erdélyi magyarságot, hogy

 

„…a közösségük jövőjét cselekvően alakító felelős polgárként minél nagyobb arányban vegyenek részt a december 11-én sorra kerülő parlamenti választásokon és támogassák az RMDSZ magyar összefogás listáját, az Erdély-központú politizálást”

 

A Kronika.ro értesülései szerint  Tőkés László, a z Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), valamint Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke nem írta alá, mert mint mondták, ez szembe megy a demokratikus pluralizmus elvének.

 hirdetes_810x300  

 

„Ez ellentmond a jogállamiság, a demokratikus pluralizmus és a választási szabadság elvének. Ha akarjuk, aláírjuk, ha nem akarjuk, nem írjuk alá. De meg is indokoltuk, hogy miért nem írjuk alá. Hogyan tudnánk jó lelkiismerettel támogatni azokat, akik a romániai magyarság számára nem a megoldást jelentik, hanem legfőbb okozói, előidézői annak a helyzetnek, amelyben a romániai magyar közösség jelenleg található?”

 

Nyilatkozta Tőkés, aki szerint az RMDSZ nem képes méltóképp képviselni a magyarok érdekeit a román törvényhozásban, ezért nem is méltó a „különleges támogatásra”.

 

„Legfeljebb a puszta jelenlétünk fontossága késztethet bennünket arra, hogy az RMDSZ listáira szavazzunk, ebben az esetben viszont komoly kikötéseink lehetnek”

 

Mondta Tőkés. Ez azt jelenti, hogy a támogatásért cserébe az RMDSZ-nek kikötnék, nem léphet koalícióra az EMNT elnöke szerint „posztkommunista, csontja velejéig romlott” Szociáldemokrata Párttal (PSD). A PSD-ről nemrég megjelent kimutatás szerint a párt tagsága 60 százalékának fedhetetlensége büntetőjogilag vagy egyéb módon kétségbe vonható.

 

Nemzeti minimumot

 

Szilágyi Zsolt EMNP-elnök a Máérton azzal érvelt, hogy nemzeti minimumra van szükség (autonómia, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, vagy épp a többnyelvűség ügye), s így könnyebb is volna mozgósítani a romániai magyarságot a választás napján – nemzeti minimum nélkül az RMDSZ pedig ne lépjen kormányra.

 

„A nemzetstratégiai célok mindenki számára fontosak kell legyenek, e kérdésekben pedig célegységre van szükség”

 

Mondta Szilágyi.

 

Körkép.sk, Kronika.ro

Nyitókép: atv.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!