Jelenleg is folyik Aleppo kiürítése. A város keleti negyedeiből autóbuszokkal szállítják el a kormányellenes erők harcosait családjukkal együtt, illetve a civileket, sebesülteket a lázadók által ellenőrzött nyugati, Idlíb tartományba. Ezzel párhuzamosan az Idlíb tartományban a lázadók által ostromlott két falu lakosságát is kimenekítik, őket a szír kormány által ellenőrzött területre szállítják.

 

Az ellenzéki harcosokat és családtagjaikat elszállítják a városból – közölte csütörtökön a Szíriában működő Orosz Megbékélési Központ és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC).

 

A felkelőket hozzátartozóikkal együtt autóbuszokkal a Szalaheddin negyedből az er-Rasidin negyedbe viszik, ahol más járművekre szállnak át, hogy folytassák útjukat a nagyrészt szintén lázadók kezén lévő, szomszédos Idlíb tartományba.

 

 hirdetes_810x300  
A child reacts from inside a bus evacuating people from a rebel-held sector of eastern Aleppo, Syria December 15, 2016. REUTERS/Abdalrhman Ismail
Viszlát? Aleppo sorsa eldőlt, de Szíriáé még nem. Vajon milyen országban nő fel a képen látható gyerek? Fotó: REUTERS/Abdalrhman Ismail

 

A mentőautókból és buszokból álló konvojt az Orosz Megbékélési Központ tisztjei és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) képviselői kísérik. A városrész kiürítésének folyamatát a központ szerint az orosz védelmi minisztérium honlapján élőben közvetítik, és a RIA Novosztyi hírügynökség oldalán is követni lehet – az ICRC korábban arról tájékoztatott, hogy folyamatban van 200 sebesült kimenekítése a felkelők ellenőrizte kelet-aleppói területről.

 

Volt példa incidensre

 

Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök korábban tudatta: a nap folyamán ötezer fegyverest, valamint családtagjaikat tervezik elszállítani Kelet-Aleppóból. A műveletben 20 utasszállító busz, 10 mentőautó, valamint a fegyveresek saját, mintegy 100 gépkocsija vesz részt.

 

A Reuters hírügynökség egyik szemtanúja is megerősítette, hogy elindult a városnegyed evakuálása, beszámolója szerint 17 busz és 10 mentőautó indult el a felkelő területről. Egy szíriai tisztviselő emellett az állította, hogy az első konvoj nőket, gyermekeket és sebesülteket szállít, összesen 951 embert.

 

_92982006_036901843-2_bbc
Forrás: BBC.com

 

A komoly biztonsági intézkedések ellenére fegyveres incidensekről is érkezet hír. A BBC brit hírügynökség értesülései szerint a kimenekítésnél segédkező egyik önkéntes megsebesült, feltehetően egy orvlövész lőtte meg.

 

Két másik települést is evakuálnak

 

A szíriai Hama tartomány kormányzója eközben tudatta: a nagyrészt felkelők uralta Idlíb tartománybeli síita Fúa és Kefraja irányába is elindult egy, teherautókból és mentőautókból álló konvoj, hogy a lázadók által ostromlott településekről kimenekítsék a sebesülteket és a civileket. Szerdán Irán azt a feltételt támasztotta az aleppói kiürítéshez, hogy egyidejűleg a két említett települést is evakuálják.

 

Nincs kilátás amerikai-orosz megállapodásra

 

Jan Egeland, az ENSZ humanitárius ügyi megbízottja csütörtökön derűlátóan nyilatkozott a civilek ezreit érintő kelet-aleppói evakuálási művelettel kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy első körben a sebesülteket, betegeket és gyerekeket kell biztonságba helyezni. Hozzátette: Oroszország ígéretet tett arra, hogy az emberek kimenekítése biztonságos, gyors és bürokráciamentes lesz, a kimenekítetteknek pedig nem fog baja esni.

 

_92983072_aleppo_corridors_14_12_16_624map_16x9_bbc
Lilával a lázadók, zölddel a szír kormányerők által ellenőrzött területek. Szürkével a kurdok által elfoglalt országrész. Forrás: BBC.com

 

Eközben Szergej Rjabkov, az orosz védelmi tárca helyettes-vezetője közölte: az aleppói tűzszünetről szóló orosz-amerikai tárgyalásokat felfüggesztették. Rjabkov a genfi tárgyalások sikertelenségéért az amerikai felet hibáztatta, állítása szerint Washington minden alkalommal visszakozik, amikor előrehaladást érnének el.

 

 

k_epa201612150031_hirado
Forrás: hirado.hu

 

_92982006_036901843-2_bbc
Forrás: BBC.com

 

Men push an evacuee on a stretcher as vehicles wait to evacuate people from a rebel-held sector of eastern Aleppo, Syria December 15, 2016. REUTERS/Abdalrhman Ismail
Fotó: REUTERS/Abdalrhman Ismail
People gather to be evacuated from al-Sukkari rebel-held sector of eastern Aleppo, Syria December 15, 2016. REUTERS/Abdalrhman Ismail
Fotó: REUTERS/Abdalrhman Ismail

 

Buses are seen parked in Aleppo's government controlled area of Ramouseh, as they wait to evacuate civilians and rebels from eastern Aleppo, Syria December 15, 2016. REUTERS/Omar Sanadiki
Fotó: 2016. REUTERS/Omar Sanadiki

 

Körkép.sk, Hirado.hu, BBC.com

Nyitókép: reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!