A szakértőket rettenetesen izgatja, hogy a 12 ember halálát és 48 ember sebesülését okozó berlini terrorakció hogyan befolyásolhatja a 2017. szeptemberi németországi parlamenti választások kimenetelét – idézi a CNBC-t elemzését a Napi.hu. A cikk Angela Merkel német kancellár küzdelmét vetíti előre a migránsellenes Alternatíva Németországért (AfD) nevű párttal.

 

Bár a nyugati sajtóorgánumok szeretik leegyszerűsíteni az európai politikai kríziseket a populista-nacionalista erők és a jelenlegi elit párharcára, ennyire azért nem egyszerű a dolog. Főleg nem Németországban, ahol Angela Merkelnek már egy jó ideje nem csak a jobboldali szélsőségekkel kell megküzdenie.

 

Valamivel árnyaltabb képet ad a berlini események politikai következményiről a Stratfor intézet elemzése, amely leszögezi, hogy függetlenül attól, ki áll a támadás mögött, a biztonság, a migráció és a terrorizmus kiemelkedő szerepet játszanak majd Európa-szerte 2017-ben. Nemcsak Németországban lesznek ugyanis sorsdöntő választások, hanem tavasszal Franciaországban is.

 

 hirdetes_810x300  
_85839248_028957188-1_bbc
Akkor… Fotó: BBC.com

 

Külső támadások

 

A német kancellárasszony számára a migráció kérdése kritikus kérdés. A migránsválság 2015-ös kitörése óta eltelt időszakban minden energiájával próbálta megvédeni a befogadóbb politikát. Az elmúlt évben történt terrortámadások szerte Nyugat-Európában mindig arra kényszerítették, hogy megpróbálja meggyőzni a német közvéleményt, hogy elszigetelt esetekről van szó.

 

Merkel számára óriási csapást jelent, hogy a berlini terrortámadás dzsihadista indíttatású cselekmény volt, ráadásul ez az elkövető menekültként érkezett Európába (idén júliusban egy pakisztáni menekült esett neki baltával egy vonaton az utasoknak).

 

A berlini tragédia után Frauke Petry, az AfD vezetője bejelentette, hogy

 

„Merkel azzal, hogy nyitva tartja a határokat, sérti Németország nemzetbiztonsági érdekeit”

 

Angela Merkel bizonyos szempontból maga hozta létre ellenfeleit. Mielőtt bejelentette 2015-ben, hogy befogadja a tömegével érkező szíriai menekülteket, az AfD 4 százalékos támogatottságot élvezett. Bejelentése után 12-13 százalékra erősödtek, különösen Németország viszonylag elmaradottabb keleti országrészeiben.

 

Ettől függetlenül az AfD – még ha jól is szerepelne a választásokon – aligha tudna egyedül kormányt alakítani vagy kormányozni.

 

bn-rh701_gerpol_gr_20161220120852
… És most. Forrás: wsj.com/europe

 

Belső konfliktusok

 

De a szélsőjobb nem az egyetlen Merkelre leselkedő veszély. Ellenfelekből akad bőven saját háza táján is. A kancellárasszony pártjának, a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) az eddiginél jóval szigorúbb bevándorlási politikát sürget.

 

Bár Merkelék valamelyest szigorítottak migrációs politikájukon – több menedékkérelmet utasítanak el, csökkentik a közpénzekből menekülteknek juttatott támogatásokat, gyorsítják a kitoloncolási eljárást –, a CSU bevándorlási kvótát, felső határt követel, amit Merkelék nem akarnak elfogadni. A határellenőrzések szigorításáról, és a különleges határzónák létrehozásáról (kvázi beléptetési pontok) szóló javaslatokat eddig szintén elvetették.

 

A berlini merénylet másnapján a CSU vezetője, Horst Seehofer kijelentette, Németországnak át kell gondolnia a biztonság- és bevándorlási politikáját.

 

Mindezek fényében Merkelnek elég nehéz lesz versenyeznie az AfD-vel, miközben saját pártján belül is ellenségeket szerzett.

 

merkel-vs-seehofer
A rajzon Angela Merkel kancellárt és Horst Seehofer CSU-elnököt ábrázolták. Egyértelmű álláspontok. Forrás: thomas-kuhlenbeck.com

 

A vihar nem múlt el, csak erőt gyűjt

 

A migránsválság még nem ért véget. Bár – többek között – magyar segédlettel lezárták az egyik legforgalmasabb nyugat-balkáni útvonalat, határsértők még mindig vannak. Az Afrikából érkező migránsáradat nagy részét Olaszország fogja fel, és mivel a kötelező kvótákat az unió tagállamai nem fogadták el, egyedül kénytelen megküzdeni a helyzettel. Ráadásul aligha fog csökkenni az olaszokra nehezedő nyomás, mivel az EU nem képes útját állni a bevándorlóknak sem még Afrikában, sem a Földközi-tengeren.

 

Az EU-Törökország paktum egyelőre még védelmet nyújt a Dardanellák-szoroson át érkező migránsoktól, de mivel az Unió nem tud megegyezni Törökországgal a vízummentesség kérdésében, a közeljövőben ez az egyezség is kudarcba fulladhat.

 

Körkép.sk, Stratfor.com

Nyitókép: TheGuardian.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!