Azzal vádolta meg a Kreml Washingtont, hogy „végleg szét akarja rombolni” a kapcsolatait Moszkvával, és alaptalannak minősítve visszautasította az amerikai vádakat az állítólagos orosz hackertámadásokról.

Frissítve: 14:14

 

A 35 amerikai diplomata kiutasításának ötletét Szergej Lavrov orosz külügyminiszter javasolta Vlagyimir Putyinnak, aki azonban nem hagyta azt jóvá, mivel „nem akar felesleges problémákat okozni az amerikai diplomatáknak”, nyomatékosítva, hogy Oroszország nem akar senkit sem kiutasítani.

 

Frissítve: 13:14

  hirdetes_300x300   

 

Oroszország válaszul arra, hogy Barack Obama tegnap azonnali hatállyal kiutasított 35 orosz dipomatát, szintén kiutasít 35 amerikai diplomatát. Ebből 31 a moszkvai amerikai nagykövetség munkatársa, 4 pedig a szentpétervári konzulátus alkalamzottja.

 


A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint Washington “két célt követ: végleg szét akarja rombolni a már amúgy is mélyponton lévő orosz-amerikai kapcsolatokat… és kemény csapást akar mérni Donald Trump megválasztott amerikai elnök kormányzatának külpolitikai terveire”.

 

Oroszország „megfelelő választ fog adni”

 

“Sajnálatos, hogy ezt a döntést… személy szerint Barack Obama elnök hozta” – mondta Peszkov csütörtökön a Ria Novoszty orosz hírügynökségnek, elítélve Washington “kiszámíthatatlan, ugyanakkor agresszív” külpolitikáját.

 

A szóvivő kilátásba helyezte, hogy Oroszország “kétség kívül megfelelő választ fog adni, a kölcsönösség elve alapján”. Vlagyimir Putyin elnök fenntartotta magának a jogot a válaszra, amit nem fog elsietni, de “komoly kellemetlenségeket” fog okozni vele az Egyesült Államoknak – mondta.

 

Donald Trump egy rövid nyilatkozatban közölte, hogy a jövő héten tájékoztatást fog kérni az amerikai hírszerző ügynökségektől.

 

“Itt az ideje, hogy országunk nagyobb és jobb dolgokkal foglalkozzék, de országunk és nagy népe érdekében találkozom a jövő héten a hírszerző közösség vezetőivel, hogy adjanak aktuális tájékoztatást a helyzetről”

 

– írta.

 

Trumpnak, ha hivatalba lép, joga lesz fenntartani vagy hatályon kívül helyezni a szankciókat. Amerikai hírszerző és elhárító ügynökségek csütörtökön 13 oldalas tájékoztatást tettek közzé az orosz hackerek által használt technikai módszerekről és eszközökről.

 

Nógrádi: Óriási pofon ez Trumpnak 

 

A Moszkva elleni szankciócsomagról Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő elmondta: az orosz diplomaták kiutasítása Amerikából nem számít rendkívülinek, a két ország történetében rendszeresen előfordult. Cserébe az oroszok is hasonlóan szoktak cselekedni, de nem biztos, hogy most célszerű ezt Putyinéknak megtenniük, mivel Trumpnak teljesen más lesz az orosz politikája – vélte.

 

Szerinte Obama távozása előtt három héttel ezek az intézkedések “óriási pofont” jelentenek Trumpnak, és az oroszok ennek megfelelően fogják a válaszlépéseiket meghozni. Az új elnök ugyanis a csomag egy részét kiiktathatja később – tette hozzá.

 

forrás: hirado.huKossuth Rádió 180 perc, RT.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!