Donald Trump, az USA 45. elnöke először adott interjút megválasztása óta európai napilapoknak. A The Times brit és a német Bild lapoknak nyilatkozva bírálta Obamát és Angela Merkelt, de együttműködne Oroszországgal az atomfegyverek radikális csökkentése érdekében. Az Európai Unióval kapcsolatban szkeptikus, és rivális kereskedelmi szövetségnek tekinti.

 

Protekcionizmus

 

Az USA-EU versenyre felhozott példaként azt mondta, hogy míg Amerikában rengeteg európai autó fut az utakon, addig amerikai gyártású autóból sokkal kevesebb van Európában. Ez az utalás nem véletlen, Trump ugyanis kampánya során nrengeteg energiát fektetett abba, hogy az olyan ipari területek lakóit is megszólítsa, akik valaha az autóiparból éltek, mára viszont lakhelyükön hatalmas a munkanélküliség (pl. Detroit).

 

 hirdetes_810x300  

Trump kijelentette, hogy a kínai termékekhez hasonlóan importvámmal  sújtaná a nem Amerika területén gyártott gépkocsik behozatalát. Sokan azt sem tartják véletlennek, hogy az USA-ban robbant ki a VW dízelbotránya, ahol Európa legnagyobb autógyártó konszernjének milliárdos nagyságrendű kártérítést kell fizetnie – és ez még jóval az elnökválasztás előtt történt.

 

Trump aláhúzta, hogy kemény tárgyalópartner lesz, és megfenyegette a BMW-t, hogy gépkocsijainak amerikai importjára 35 százalékos vámot vet ki, ha a német autógyár ragaszkodik ahhoz, hogy Mexikóba telepíti üzemét.

 

forrás: facebook/spravyrtvs

 

Brexit – remek dolog

 

Trump „remek dolognak” nevezte Nagy-Britannia távozását az EU-ból, és szerinte további államok fogják követni a britek példáját. Többek között azért, mert nem tetszik nekik, hogy menekültek megszámlálhatatlan sora érkezik hozzájuk.

 

„Az országok szeretnék megőrizni saját identitásukat, úgy, mint Nagy-Britannia. És ha nem lettek volna rákényszerítve, hogy befogadják [a migránsokat] az ebből származó problémákkal együtt, úgy gondolom, nem lenne Brexit”

 

Trumpnak akár igaza is lehet, ami már idén meg is mutatkozhat. Franciaországban tavasszal elnökválasztás lesz, ahol az egyik nagy esélyes Marine Le Pen, a francia szélsőjobb vezetője már jelezte, hogy népszavazást szeretne Franciaország eurozónás tagságáról. A másik ország, ahol sok minden eldőlhet, Olaszország, ahol hasonló forgatókönyv játszódhat le attól függően, mennyire tudnak stabil kormányt létrehozni Matteo Renzi bukása után. Harmadszor pedig idén szeptemberben Németországban Angela Merkel sorsa is megpecsételődhet.

 

forrás: facebokk.com/spravyrtvs

 

Merkel katasztrofális hibát követett el

 

Trump szerint Angela Merkel katasztrofális hibát követett el, amikor menekültek millióit fogadta be. A német kancellárasszonyt ugyanakkor Európa legfontosabb vezetőjének tekinti, és befolyását tekintve Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz hasonlította. Arra a kérdésre, hogy bízik-e e két vezetőben, úgy válaszolt:

 

„Egyelőre mindkettejükben bízom. Meglátjuk, ez meddig tart.”

 

Ugyanakkor jelezte, fontolóra veszi, hogy szigorítsa az Európából USA-ba utazók belépésének feltételeit.

 

„Ez megtörténhet, de majd meglátjuk. Úgy értem, mi most Európa egyes részeiről beszélünk, ahol problémák vannak, ahová bejönnek [a migránsok] és gondokat okoznak. Nem akarok ugyanezekkel a problémákkal itt is (USA-ban) találkozni”

 

Nukleáris leszerelésért cserébe megszüntetné a szankciókat

 

Trump jelezte, hogy hajlandó politikai alkut kötni Oroszországgal: fontolóra veszi a szankciók eltörlését, amennyiben Putyin hajlandó egyezséget kötni az atomfegyverek csökkentéséről.

 

forrás: thetimes.co.uk

 

A NATO-t elavult szövetségi rendszernek nevezte, és bírálta a tagállamokat, amiért nem fizetnek be annyit a közös védelmi kasszába, mint amit a szövetség alapszerződésében meghatároztak. Trump szerint ez az egyik oka a szövetség elavultságának. Hozzátette, hogy ugyanilyen probléma, hogy a NATO-t sok-sok évvel ezelőtt hozták létre egy teljesen idejét múlt céllal, illetve hogy a szövetség nem foglalkozik kellő mértékben a terrorizmussal.

 

A NATO keleti szárnyának megerősítése érdekében három páncélos dandár 3500 katonája érkezik január 18-áig Lengyelországba, a balti államokba, Bulgáriába, Romániába és Bajorországba. Az alakulattal 400 lánctalpas és 900 egyéb jármű, 87 harckocsi, 18 önjáró löveg, 400 terepjáró és 144 páncélozott jármű érkezik az említett országokba, ami tovább növeli a feszültséget a Nyugat és Oroszország között.

 

Az atomfegyverek csökkentése azért játszhat kulcsfontosságú szerepet, mert az USA számára a második világháború után épp az atombomba volt az egyetlen elrettentő erő, amivel képes volt megakadályozni, hogy a Szovjetunió egész Európát elfoglalja. Az orosz nyersanyaglelőhelyek és a német technológiai fejlettség ötvöződése ugyanis veszélyeztette Amerika érdekeit.

 

forrás: zerohedge.com

 

A béke a tét

 

David Boaz, a CATO intézet – egy amerikai libertariánus agytröszt Washingtonban – alelnöke azt nyilatkozta Trump politikájával kapcsolatban az RTVS-nek, hogy

 

„Alábecsültük Oroszországot és a szélsőséges jobboldal populizmusának erejét. Csakhogy az amerikaiak többsége is úgy gondolja, hogy nem tudunk ez ellen sokat tenni. Nem akarunk Közép-Európában háborúba keveredni Oroszországgal. Trump elnök arról beszél, milyen nagyra becsüli Putyint, és milyen jó barátok lehetnek. Olyan érveket használ, miszerint fontos elkerülni a háborút. Ezzel akarja felrázni Nyugat- de Kelet-Európát is, hogy több felelősséget vállaljanak saját [katonai] védelmükért”

 

 

Körkép.sk, TheGuardian.com, Bloomberg.com, RTVS, Welt.de

Nyitókép: thetimes.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!