Kedd este a néppárti Antonio Tajanit választotta meg az uniós testület az Európai Parlament következő elnökének. Csáky Pál (MKP) néppárti EP-képviselő arról tájékoztatott a szavazás során, hogy Tajani megígérte, kabinetjében a kisebbségek ügyeinek képviselete is kiemelt helyet kap.

 

Az olasz politikus végül a szavazás negyedik, utolsó fordulójában lett befutó. Tajani a szavazatok 55,4 százalékát kapta meg. A néppárti politikus 351 voksot kapott, míg szociáldemokrata ellenfele, Gianni Pittella 282-őt. Az abszolút többséghez legalább 317 szavazatra volt szükség. A 751 képviselő közül 663 adta le a szavazatát érvényesen.

 

A Körkép.sk Csáky Pált, a Magyar Közösség Pártja EP-képviselőjét kérdezte az Európai Parlament új elnökéről és a szavazás hátteréről .

 

 hirdetes_810x300  

Mit jelent Tajani megválasztása Európának, Szlovákiának és a szlovakiai magyaroknak?

 

Azt hiszem, egész Európa számára egy kis pozitív elmozdulást jelent, hogy a túlzottan eurokrata szocialista Martin Schulz helyébe egy kereszténydemokrata-néppárti elnök, Antonio Tajani kerül. Óvatos vagyok azonban, mert sajnos Tajani sem egy átütő személyiség. Tény viszont, hogy amikor a Fidesz delegációs ülésén találkoztunk vele, s ott elmondtuk neki, hogy a társult magyar szavazatokkal (MKP, RMDSZ) is számíthat, megígérte, hogy a kabinetjében lesz egy tag, aki a kisebbségek ügyeivel lesz megbízva.

 

Ezt az ígéretét nyilvánosan is megismételte a plénumban, s jelenleg úgy tűnik, hogy a katalánoknak van a legnagyobb esélyük arra, hogy ezt a helyet elfoglalják. Én viszont jó kapcsolatokkal rendelkezem a katalánoknál, s így remélem, hogy a magyar ráhatás az elnöki kabinetre erősebb lesz, mint eddig volt.

 

Az persze nem várható, hogy megszűnnek a magyar kormány elleni támadások, mert nem az elnök hatásköre az ilyesmit annulálni. De remélem, hogy kisebbségi ügyben jobban előre tudunk lépni.

 

Mit lehet tudni Antonio Tajaniról?

 

Tajani eredetileg újságíró volt, az Il Giorne tudósítójaként szolgált többek között a Szovjetunióban is. Berlusconi barátja, az első Berlusconi-kormány szóvivője volt, ma is a Forza Italiát képviseli az EP-ben. Jó neve van Spanyolországban, ahol egy utcát is elneveztek róla, tekintettel arra, hogy az EB biztosaként megmentett egy gyárat a bezárástól. Ott van mögötte azonban a Volkswagen botrányának árnya, többen úgy gondolják, hogy hibát követett el a téma kapcsán, sőt, ilyen vonatkozásban a médiában korrupcióval is megvádolták.

 

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke. Kép: etf.europa.eu

 

Az ő válasza erre az volt, hogy nem vette fel a több, mint fél millió eurós végkielégítést akkor, amikor befejezte komisszári tevékenységét. Emberileg nyitott, szimpatikus, tipikus olasz – azzal a kivétellel, hogy amikor ő elnökölt, az ülések viszonylag pontosan kezdődtek.

 

Végül a negyedik fordulóban lett csak eredmény. Ön is aktívan kommentálta a szavazási procedúrát közösségi oldalán. Jó eredmény született?

 

A lehetőségekhez mérten elfogadható az eredmény, meglátjuk, mi van Tajaniban, mit tud majd tenni az elkövetkező két és fél évben. Meglepő volt viszont a kis pártok alkalmatlan jelöltjeinek a kitartása: teljesen fölöslegesen három körön át fenntartották jelöltségüket, kihasználva a házszabály adta lehetőségeket.

 

Ijesztően sok önző ember van az Európai Parlamentben, s a legtöbbjük még a szakmapi vagy politikai kvalitásairól sem győzött meg. A szocialista Pittella is buta játékot játszott, erős kritika éri őt emiatt a saját frakciójában. Most a bizottsági elnöki és alelnöki helyekért és a koordinátori posztokért indul a kampány, sok feszültség keletkezett vagy van keletkezőben az EPP-ben is emiatt. A koordinátorokról ma este döntünk, a bizottságok új vezetőiről a jövő héten.

 

Milyen háttéregyezségekre volt szükség Tajani megválasztásához?

 

Ő nagyon aktívan lobbizott a déli államok képviselőinél. A spanyoloknál jó háttere van, megszerezte a németek és a balkániak támogatását is. A magyar lobbi támogatása kiemelten fontos volt neki, mert a múlt héten még úgy tűnt, hogy 2-8 fős többsége lesz csak. Nekünk a kisebbségi ügyek erőteljesebb képviseletét ígérte, de nyilvánosan. Remélem, be is tartja majd a szavát.

 

Csáky Pál (felső sor középen) Strasbourgban. Kép: hlavnespravy.sk

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: mkp.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!