„Ha Donald Trump teljesíti az elnökválasztási kampány során elhangzott ígéreteit, akkor az amerikai elnökcsere pozitív lehet.” – mondta Robert Fico szlovák kormányfő az új amerikai elnök beiktatása kapcsán. Orbán Viktor magyar miniszterelnök levélben gratulált az Egyesült Államok 45. elnökének.

 

Ficot foglalkoztatja az amerikai katonai jelenlét

 

A szlovák kormányfő azt szeretné, hogy teljesüljenek Trump elképzelései az USA és Oroszország közötti jó viszonnyal kapcsolatban.

 

 hirdetes_300x300  

 „Ha létezik egyensúly a nagyhatalmak között, akkor az egész világon nagyobb a stabilitás”

 

– mondta Fico. Figyelni fogja azokat az ígéreteket is, amelyek szerint alacsonyabb lesz az amerikai katonai jelenlét Európában.

 

„Ha ez bekövetkezik, meg kell majd mondanunk, hogy mi legyen. Felállítunk-e egy saját hadsereget. Gyorsan kell majd reagálnunk”

 

– vélekedett a kormányfő.

 

 

Elismerte, hogy nagyon foglalkoztatja, mit tesz majd az EU, ha Trump az oroszellenes szankciók eltörlése mellett dönt, amelyeket ő már régóta értelmetlennek tart.

 

Orbán levélben gratulált
Orbán Viktor miniszterelnök pénteken levélben gratulált pDonald Trumpnak– közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

 

Donald Trump „történelmi választási győzelme erős felhatalmazást ad az amerikai néptől a változtatásokhoz”. A világnak hatalmas kihívásokkal kell szembenéznie, ami új és bátor megközelítést kíván – írta Orbán.

 

„Egyre bővülő gazdasági kapcsolataink, régi keletű együttműködésünk olyan területeken, mint például a terrorizmus elleni harc, valamint hasonló vélekedésünk a gazdaság- és biztonságpolitikáról, állampolgáraink biztonságáért érzett felelősségünkről, az országhatár-ellenőrzésről és a migrációról, történelmi lehetőséget nyújt arra, hogy közösen alakítsuk a jövőt”

 

állt a levélben.

 

A miniszterelnök abban bízik, hogy a folytatódó partneri viszony révén képesek lesznek megküzdeni a kihívásokkal és élni a lehetőségekkel. A Fehér Ház új vezetője már meg is hozta első intézkedéseit, többek között beiktatta a Pentagon új vezetőjét James Mattis tábornokot.

 

SME , MTI
kép:  Getty Images

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!