A legfrissebb információk szerint tizenhatan meghaltak egy magyar gyermekeket szállító busz olaszországi balesetében, amely péntek éjfél körül történt egy veronai autópálya-kijáratnál. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke az M1-en szombaton kora reggel azt mondta: egy fővárosi gimnázium diákjairól van szó, „a helyzet súlyos” – írja a Hirado.hu

 

Frissítve 12:54

 

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium harminchat diákja mellett volt tanulók, három tanár, valamint egyikük családja utazott azon a magyar buszon, amely balesetet szenvedett péntek éjjel Olaszországban, Verona közelében – mondta el az intézmény igazgatója szombaton az MTI-nek.

 

 hirdetes_810x300  

Tóth Gábor megerősítette, hogy a hivatalos utaslista szerint 54-en volt a buszon.

 

Az számára is rejtély, miért vezette – az egyik olasz hírügynökség értesülése szerint – a járművet francia sofőr, mivel Magyarországról két magyar sofőrrel indult a túra – mondta.

 

Budapest, 2017. január 21.
Fekete zászló lobog a Szinyei Merse Pál Gimnázium falán a fõváros VI. kerületében 2017. január 21-én. Egy az iskola diákjait szállító, Franciaországból hazafelé tartó autóbusz az olaszországi A4-es autópályán egy veronai csomópontnál balesetet szenvedett, majd kigyulladt. Tizenhat középiskolás diák életét vesztette, a sérültek száma 39.
MTI Fotó: Marjai János

 

Tizenhat halottja, egy mesterséges kómában tartott, életveszélyes állapotú, két nagyon súlyos, tíz súlyos és tizenhárom könnyű sérültje van az éjfél előtt Olaszországban, Verona közelében történt buszbalesetnek, tizenketten sérülések nélkül élték túl a balesetet – közölte szombat délelőtt Budapesten, sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 

Jelezte: nagyjából mostanra állt össze a sértetlenek listája, és „nagyjából végleges” a kórházban ápoltaké.

 

A magyar kormány nevében részvétét és együttérzését kifejezve Szijjártó Péter közölte: a kormányzat a hazajuttatás és a szülők kimenetelének minden költségét állja, és mindent megtesz, hogy a családok fájdalmát enyhíteni tudja.

 

Budapest, 2017. január 21.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart az olaszországi buszbalesetrõl hivatalában 2017. január 21-én. A Franciaországból hazafelé tartó magyar autóbusz az A4-es autópályán egy veronai csomópontnál szenvedett balesetet, majd kigyulladt. Tizenhat középiskolás diák életét vesztette, a sérültek száma 39.
MTI Fotó: Marjai János

 

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) megkezdte az előkészületeket a veronai buszbaleset túlélőinek hazahozatalára, kórházi elhelyezésük megszervezésére – mondta a szervezet kommunikációs és pr-igazgatója szombaton az MTI-nek.

 

Győrfi Pál elmondta: a mentőszolgálat főigazgatójának vezetésével hamarosan elindul a helyszínre egy szakemberekből álló csoport, hogy ott segítse a sérültek hazahozatalával kapcsolatos szervezői munkát.

 

Jelezte azt is, hogy már négy fővárosi kórház jelentkezett az OMSZ-nél, hogy teljes kapacitással állnak rendelkezésre.

 

Elmondta továbbá: a helyszínen derül majd ki, hogy melyik sérült mikor lesz szállítható, milyen módon hozható haza, sérülései alapján melyik kórház lesz a legmegfelelőbb számára.

 

Előzmények

 

Tizenhatan haltak meg egy középiskolás diákokat szállító magyar autóbusz péntek éjjeli olaszországi balesetében, a sérültek száma 39 – jelentette a BBC az olasz tűzoltóság közlésére hivatkozva. A halálos áldozatok száma remélhetőleg nem növekszik, a sérülteket kórházba szállították. A buszon 14 és 18 év közötti fiatalok utaztak.

 

A hivatalos közlések szerint a buszon eredetileg 54 utas tartózkodott – a gyermekeken kívül a felnőtt kísérők és a buszsofőrök, de egyes információk szerint ennél többen voltak rajta, az M1 tudósítása szerint lehet, hogy az egyik buszsofőr családja is velük tartott.

 

 

Budapesti gimnázium diákjairól van szó

 

A Veronából Velencébe tartó busz pénteken éjfél körül az autópályán csapódott neki a korlátnak, majd az autópálya melletti falnak, szinte azonnal kigyulladt.

 

Magyarországi sajtóértesülések szerint a budapesti Szinyei Merse Pál gimnázium diákjairól van szó, akik egy franciaországi síkirándulásról tartottak épp hazafelé.  A baleset oka egyelőre ismeretlen.

 

A sérültek között vannak súlyosak, de volt, aki sérülés nélkül megúszta a balesetet.

 

A kórházi ápolásra nem szoruló utasokat szállodában helyezték el.

 

 

Forrás: BBC.com

 

Körkép.sk, Hirado.hu, BBC.com

Nyitókép: BBC.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!