Blanka, Bianka
  • HUF: 364.09
  • USD: 1.16
  • 4 °C
  • 14 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Térképre rakták az autonómiát követelő európai nemzeteket

Az alábbi térkép azokat a helyeket ábrázolja Európában, ahol erősödő nacionalista tendenciák figyelhetők meg – legalábbis a Geopolitical Futures (GF) intézete szerint. Szerepel rajta a határon túli magyar kisebbség, de számtalan más ország nemzeti közössége is.

 

Azok a területek, amelyek nem dőlt betűsek, ott aktív szeparatista mozgalmak működnek. A dőlt betűs területek függetlenséget nem követelnek ugyan, de nagyobb autonómiát igen.

 

Forrás: GeopoliticalFutures.com

 

A GF szerint tehát szeparatista megnyilvánulások jellemzik Székelyföldet, és legfeljebb autonómia-követelése van a felvidéki, kárpát-aljai és partiumi magyar kisebbségnek.

 

A szeparatisták esetében nem a méretük fontos, hanem hogy az adott területeken olyan kisebbségben élő lakosság él, melynek nemzeti öntudata, mely disszonáns (értsd, nem fedi) az európai országok jelenlegi határelrendezését.

 

Geopolitikai kényszerítőerők

 

Egy kép felér ezer szóval, és ez a térkép nagyon jól mutatja, milyen geopolitikai erők határozzák meg Európa jövőjét. Érdemes megjegyezni, hogy a Brexit sok mindent megváltoztatott. Spanyolországban a katalánok függetlenségi népszavazást aszeretnénel, az Egyesült Királyságban Londonon és az angolokon kívül mindenki (írek, walesiek, skótok) zúgolódnak, mert nem akarnak kilépni az EU-ból.

 

A bank- és kormányválságban vergődő Olaszország egy sor tartománya vagy vannak szeparatista mozgalmai nagyobb autonómiát követelnek, de szeparatista hajlamai vannak a cseh Morvaországnak és a lengyel Sziléziának is. És persze nem szabad elfeledkezni a Balkánról sem.

 

Körkép.sk, GeopoliticalFutures.com

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket