Tízezrek vonultak utcára Románia nagyvárosaiban a január 4-án megszavazott szociálliberális román kormány ellen. Az verte ki a biztosítékot, hogy a Sorin Grindeanu vezette kabinet úgy módosította sürgősségi rendeletével a büntető törvénykönyvet és büntető perrendtartást, hogy a pártcsaládjukba tartozó, korrupcióval vádolt politikusok kerülhetik el a felelősségre vonást. A kedvezményezettek között lehet Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke is. 

 

A jogállam gyásznapjának – ahogy Klaus Iohannis államelnök nem késlekedett felcímkézni január utolsó napját – utolsó óráiban kezdődött tüntetések hajnalig tartottak, de már szervezik a következő „találkákat”, immár olyan városokban is, ahol eddig legfeljebb hűvös érdeklődéssel követték a korábbi utcai megmozdulásokat.

 

A szociálliberális kormány indoklása szerint a változtatásokra azért volt szükség, hogy a törvényt összhangba hozzák az alkotmánybíróság korábbi döntéseivel.  Az indulatokat ugyanakkor az váltotta ki, hogy a rendelet értelmében ezen túl csak a 200 ezer lejnél (14 millió forint) nagyobb kárt okozó hivatali visszaélésért indítható bűnvádi eljárás, a kiszabható legnagyobb büntetést pedig az eddigi hétről három évre csökkentette, öt évre rövidítve az elévülési időt.

 

 hirdetes_300x300  
Tiltakozók Bukarestben. forrás: MTI

 

Máshol sem aludtak sokan tegnap éjszaka

 

Óriási menet szerveződött Kolozsváron alig pár órával az után, hogy a román kormány sürgősségi rendelettel elfogadta, majd hatályba is léptette a módosított büntető törvénykönyvet, bűnügyi perrendtartást – írja a foter.ro.

 

Temesváron és Nagyszebenben például ötezer tüntető vonult éjszaka az utcára a Mediafax hírügynökség becslése szerint, a bukaresti kormány épületét pedig több mint tízezren vették körbe, sokan megpróbáltak behatolni az épületbe is, őket könnygázzal állította meg a csendőrség. A felháborodott demonstrálók hógolyókkal dobálták meg az épületet és az azt védő csendőrkordont.

 

 

“Azért vagyunk itt, hogy tiltakozzunk az erkölcstelen maffiastílusú kormányzás ellen. Éjjel szavaznak a tolvajok, egy olyan rendeletről, amely lehetővé teszi, hogy büntetlenül raboljanak” – mondta egy tüntető férfi.

 

Az RMDSZ is elutasítja a kormány rendeletét

 

Aggályosnak tartjuk azt, hogy a kormány kapkodva, ha úgy tetszik, „lefekvés előtt” döntött ebben a kérdésben” – nyilatkozta a Transindex megkeresésére Porcsalmi Bálint. Az RMDSZ ügyvezető elnöke közölte: a szövetségi kitart korábbi álláspontja mellett, hogy a törvénykönyvet a parlamentnek kell módosítania megfelelő vita után.

 

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke nemrég azt nyilatkozta a maszol.ro portálnak, hogy az RMDSZ álláspontja szerint a kormány tévedett, amikor sürgősségi rendelettel módosította a büntető törvénykönyvet, ez nem egy járható út. Ellenzéki politikusok ideiglenes bűnszövetkezetnek nevezték a kormányzó baloldali pártot, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt bizalmatlansági indítványt nyújtott be.

 

A képviselőház előcsarnokában, majd plénuma előtt is tiltakoztak a Nemzeti Liberális Párt (PNL), valamint a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői. forrás: maszol.ro

 

Több forgatókönyv is elképzelhető

 

A Heti Válasz szerint az alábbi forgatókönyvek valósulhatnak meg:

 

1.Az ombudsman megtámadja a rendeletet az Alkotmánybíróságon. Amíg azonban Victor Ciorbea testesíti meg ezt a hivatalt, aligha.

2.Az utca nyomására a kormány visszavonja a rendeletet. Igaz, a vasárnapi 100 ezer tüntetőtől sem rettentek meg.

3.Az ellenzék távozik a parlamentből, s ezzel blokkolja a rendszert. Csakhogy ezzel saját egyéni érdekeikkel is szembemennének. Kétesélyes játék.

4.Az államelnök bojkottálja a kormány tevékenységét, és sürgősen eljuttatja a nyugati kancelláriákba a vészjelzést: Romániában veszélyben a demokrácia és a jogállamiság.

 

 

Romániában egyébként 2100 olyan köztisztviselő áll bíróság előtt, akik ellen hivatali visszaélésért, és csaknem kétezer olyan, akik ellen hanyag kezelésért emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA) – közölte szerdán a legfőbb ügyészség.

 

forrás: hirado.hu , valasz.hu , maszol.ro
borítókép: mno.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!