Különösen kegyetlen katonai csapással vádolja Moszkva a kijevi vezetést. A TASS orosz hírügynökség szerint az ukrán katonaság éjjel masszív tűz alá vette a donyecki oroszbarát szakadár erők állásait, amelynek civilek is áldozatul estek.

 

Az orosz külügyminisztérium szóvivője Marija Zakharova az orosz hivatalos álláspontot közvetítve úgy fogalmazott, hogy Kijev minden vonatkozó nemzetközi egyezményt és morális előírást megszegett, köztük a Genfi Egyezmény civilek védelméről szóló előírását is.

 

A különösen erős tüzérségi támadás Donyeck város északi lakónegyedeit érintette, eddigi jelentések szerint két civil meghalt, 13 pedig súlyosan megsérült, köztük gyermekek is.

 

 hirdetes_810x300  

A donbassi szakadárok szerint az egész bombázás a szárazföldi offenzíva előtti tüzérségi támadásnak látszott. .

 

Forrás: Economist.com

 

Ukrajna elutasítja a vádakat, szerinte provokációról van szó

 

Miközben Moszkva megbocsáthatatlannak nevezte az ukrán katonaság éjjeli támadását, Kijev szerint az oroszbarát szakadárok és Oroszország vádjai „nem felelnek meg a valóságnak”.

 

„[Moszkva és a szeparatisták] információi nem felelnek meg a valóságnak. Egy előre eltervezett provokációról van szó. Az ukrán fegyveres erők nem támadnak lakónegyedeket”

 

Független oknyomozó újságírók szerint azonban a szakadárok valóban bevették magukat néhány lakótelep épületébe és ott lőállásokat alakítottak ki, és ezzel súlyos veszélynek teszik ki az ott lakó civil lakosságot.

 

Kérdés, hogy emiatt az ukrán katonaság civil lakónegyednek tekinti-e egyáltalán az ilyen állásokat – mivel Kijev a tüzérségi csapást nem tagadta, csak az, hogy civilek voltak a célpontok.

 

A geopolitikai és a pénzügyi támogatások mellett a halálos áldozatok csupán statisztikai adatokként jelennek meg az érintett országok vezetőinek asztalán. A képen katonák épp lövedékkel töltik fel a tank készleteit. Forrás: TASS.com

 

Miért újultak ki a harcok Kelet-Ukrajnában

 

Vlagyimir Putyin orosz elnöke tegnap Budapesten találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. A zártkörű egyeztetést követő sajtótájékoztatón megkérdezték az orosz elnököt arról, hogy miért most lángoltak fel újra hevesebben a Donyeck körüli harcok.

 

Putyin szerint Ukrajna január 29-én indított keményebb offenzívákat az „ellenzék” ellen (oroszország ugyanúgy ellenzéknek nevezi az oroszbarát szeparatistákat, ahogy a nyugat a szíriai kormányellenes lázadókat), aminek hátterében többek között az áll, hogy Ukrajnának pénzre van szüksége.

 

Egy katonai konfliktus eszkalálódásával pedig mind az USA-t, mint az EU-t könnyen meg lehet győzni a támogatások szükségességéről.

 

A nyugati sajtó ennél kevésbé konkrétan fogalmaz. A Politico.eu Donald Trump azon kijelentéséhez köti a harcok fellángolását, miszerint az amerikai elnök megszüntetné az oroszellenes szankciókat. A Stratfor hírszerzőügynökség szerint egyrészt a nyugat bejelentette, hogy csökkenti az Ukrajnának szánt támogatások mértékét, másrészt pedig Oroszország és Ukrajna egyaránt teszteli az új amerikai elnököt, hogy mit lép a kialakult helyzetben.

 

Körkép.sk, tass.com, stratfor.com

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!