Frissítve: vasárnap 11:01

 

A Maszol.ro úgy tudja , hogy a helyi idő szerint délután 14:00-kor kerül sor Bukarestben a román kormány rendkívüli ülésére, amin várhatóan hatálytalanítják a hatalmas tiltakozó akciókat előidéző Btk.-t módosító sürgősségi rendeletet. Sajtóértesülések szerint vasárnap estéről azért hozták néhány órával korábbra az ülést, mert „minden idők legnagyobb tüntetését” helyezték kilátásba a tiltakozók.

 

Románia a vasfüggöny leomlása óta a legnagyobb forradalmát éli át, emberek százezrei tüntetnek a kormány ellen. Csütörtök este például Bukarestben a kemény fagyok ellenére a Digi24 csatorna szerint 250 ezer ember tüntetett, utoljára ilyen nagy méretű megmozdulás Nicolae Ceaušescu diktátor megbuktatásának idején történt. 

 

 hirdetes_810x300  

FRISSÍTÉS: A román kormány hatálytalanítani fogja vasárnap korábbi sürgősségi rendeletét, amellyel a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosította – jelentette be Sorin Grindeanu miniszterelnök szombaton, a rendelet elleni országos tüntetéssorozat ötödik napján.

 

Az emberek körében az verte ki a biztosítékot, hogy a Sorin Grindeanu vezette kabinet úgy módosította sürgősségi rendeletével a büntető törvénykönyvet és büntető perrendtartást, hogy a pártcsaládjukba tartozó, korrupcióval vádolt politikusok kerülhetik el a felelősségre vonást. A kedvezményezettek között lehet Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke is.

 

A rendelet értelmében ezen túl csak a 200 ezer lejnél (14 millió forint) nagyobb kárt okozó hivatali visszaélésért indítható bűnvádi eljárás, a kiszabható legnagyobb büntetést pedig az eddigi hétről három évre csökkentette, öt évre rövidítve az elévülési időt.

 

Brüsszel aggódva figyel, a kormány ellentüntetést szervez

 

A tüntetők nem hajlandóak elhagyni az utcákat addig, míg nem vonják vissza a vitatott rendeleteket. Mindeközben Brüsszelben is komolyan aggódnak a politikai döntés miatt, Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke szerint a románok harca a korrupció ellen ezzel véget ér. Arra kérte a kormányt, hogy változtasson hozzáállásán.

 

A kormány azonban magabiztos, sőt rögtön ellentámadásba lendült.  Dragnea a médiát tette felelőssé a kialakult helyzetért, szerinte hamis híreket közölnek. A PSD elnöke szerint a választásokon győztes párt hívei azért akarnak tüntetni, mert mélységesen elítélik a Romániában kibontakozott, “Soros által inspirált” megmozdulásokat.

 

 

Dragnea azt mondta: a következő órákban megoldást fog javasolni a konfliktusra Sorin Grindeanu miniszterelnöknek, “esetleg éppenséggel a kormányrendelet visszavonásáról is szó lehet” – idézte a DC-News a vezető kormánypárt elnökét.

 

Néhány órával korábban szombaton a PSD egyik parlamenti képviselője, illetve Lia Olguta Vasilescu munka és családügyi miniszter bejelentette, hogy a PSD az elnöki hivatal közelében készül demonstrációt szervezni jövő héten, amely szerintük nem “ellentüntetés” lenne, hanem arra adna alkalmat, hogy a párt három és félmillió “voksáért megalázott szavazója” is hallathassa hangját.

 

Az alkotmánybíróság nem tudja megoldani a krízist

 

Klaus Iohannis elnök kiállt a tüntetők mellett, a vitatott törvényt pedig elküldte az alkotmánybíróságnak, ahol eldöntik annak jogérvényességét. A döntés várhatóan pár  nap múlva, szerdán születik meg.

 

Az elemzők szerint azonban ez nem oldja meg a problémát. Románia sokak szerint már egy olyan útra lépett, amely az idáig sikeres korrupció elleni küzdelem végét jelentheti. „Ha az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találja a rendeletet, az nem oldja meg a problémát” mondta korábban a SME portálnak Codru Vrabie aktivista. Állítása szerint a bíróság még soha nem hozott idáig hasonló ítéletet, a jogászok pedig nem tudnak megegyezni, hogy egyáltalán megteheti-e.

 

Brüsszelen, a tüntetőkön és az államfőn kívül Dragnea es Grindeanu egyre nagyobb ellenállással küzd a PSD-ben is. A  román földművelésügyi miniszter, Florin Jianu távozott posztjáról a törvény miatt, megvédve ezzel lelkiismeretét:

 

„Hogyan nézhetnék majd pár év múlva a fiam szemébe és mit mondanék neki? Hogy az apja gyáva volt?”

 

A független hivatalok még működnek

 

A tüntetőkhöz már néhány állami hivatal is csatlakozott. Augustin Lazar főügyész péntek reggel jelentette be, hogy a rendeleteket a bíróságon is megtámadja. A Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (DNA) is vizsgálja már a törvényt. A DNA 2015-ben 1250 embert vizsgált át, beleértve a minisztereket, képviselőket, polgármestereket ,bírókat és rendőröket. Köztük volt például Adrian Nastase egykori miniszterelnök, aki jelenleg is büntetését tölti, valamint Victor Ponta szintén ex-miniszterelnök is.

 

Senki nem tudja még, hogy mi lesz a sorsa a román korrupcióellenes intézményeknek. Az azonban világos, hogy az ország élén álló szocialisták ellentétes irányba indultak el, Románia korrupció ellen folytatott küzdelme pedig meggyengült.

 

SME , MTI, Körkép
borítókép: mno.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!