A CNN hírtelevízió értesülései szerint a Pentagon azt fontolgatja, hogy javasolja Donald Trump amerikai elnöknek szárazföldi csapatok küldését Szíriába, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemhez.

A hírtelevízió idézi a védelmi minisztérium egyik, névtelenséget kérő tisztségviselőjét, aki így fogalmazott: “lehetséges, hogy bizonyos időre hagyományos szárazföldi erők érkeznek Szíriába”. A tisztségviselő hangsúlyozta: a döntés Donald Trump elnöké, aki felkérte a védelmi minisztert, hogy még a hónap vége előtt terjesszen elő javaslatot az Iszlám Állam elleni harc felgyorsítására.

 

Küldetésükről még semmit sem lehet tudni

 

A szárazföldi csapatokat várhatóan Szíria északi vidékeire vezénylik, s ha ez megtörténik, ez lesz az első alkalom arra, hogy amerikai szárazföldi csapatok Szíriában harcoljanak. Eddig a Különleges Hadműveletek erőinek kis csoportjai voltak szír földön, és azzal foglalkoztak, hogy kiképezzék és segítsék az Iszlám Állam ellen harcoló csoportokat.

 hirdetes_810x300  

 

Az esetlegesen Szíriába érkező amerikai csapatok küldetéséről még nem lehet sokat tudni, de elemzők szerint egyik céljuk lehet az, hogy már jelenlétükkel is megnyugtassák Törökországot, hogy a kurd erők nem jelentenek fenyegetést Ankara érdekeire. Az is lehetséges, hogy a csapatok egy részét először Kuvaitba vezénylik, s onnan mennek majd át Szíriába.

 

James Mattis változtatna

 

A kinevezéséhez vezető szenátusi meghallgatáson James Mattis védelmi miniszter arról számolt be, hogy szeretné megváltoztatni az amerikai katonai erőfeszítések jellegét Szíriában és Irakban, s az előző kormányzatétól alapjaiban eltérő új katonapolitikát szeretne.

 

A CNN információi szerint tárgyalások folynak az Irakban lévő amerikai katonák létszámának megváltoztatásáról is. A korábbi, Barack Obama vezette kormányzat felső határt szabott az Irakban tartózkodó katonák létszámának: egyszerre összesen 5262 katona lehet az országban, s hírek szerint a Pentagon most e korlátozás eltörlését javasolja majd Trump elnöknek.

 

MTI
fotó: Reuters /Rodi Said

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!