Svédországban még januárban tartóztattak le egy fegyvercsempészt, aki szlovákiai fegyverekkel látta el a svéd bűnszervezeteket. Az Europol szerint 2009 és 2014 között nagyjából 10 ezer lőfegyver hagyta el az országot.

 

„Ez egy teljesen normális üzletág”, mondta Robert Fico tavaly, mikor balkáni oknyomozóknak köszönhetően napvilágra került, hogy többek között Szlovákián keresztül került nagymennyiségű halált okozó fegyver a Közel-Keletre, nem egyszer ráadásul a dzsihadisták kezébe.

 

A terroristák után nem meglepő, hogy most kiderült, a nyugati és északi országok bűnszervezetei is rajta voltak a szlovákiai illegális fegyverkereskedelem ügyféllistáján.

 

 hirdetes_400x285  

Szlovák fegyverekkel felszerelt gengszterek

 

A svédországi Malmöben történt, hogy a rendőrség egy 32 éves férfit vett őrizetbe illegális fegyverkereskedelem miatt. A hatóságok szerint ez a férfi látta el fegyverekkel az ottani bűnszervezeteket. 2014-ben például két drogdílert kapcsoltak le Stockholmban, akiknél 15 kilogramm hasis mellett Szlovákiából származó Glock típusú kézifegyvert is találtak.

 

Az emiatt megindult nyomozás során visszakövették a fegyverek forrását, majd kiderült, hogy az illető csempész legalább 100 Skorpió géppisztolyt, és 130 másfajta fegyvert is eladott. A férfi Kelet-Szlovákiában vásárolta össze a pisztolyokat, mint expanziós fegyvereket.

 

Ez a kategória eredetileg gáz- és riasztófegyvereket takar, amelyeket rendszerint éles lőfegyverekből készítenek – úgy alakítják át őket, hogy csak vaktöltényt lehessen belőlük kilőni. A svéd Sydsvnskan hírportál szerint azonban az ilyen fegyver élessé tétele mindössze fél órát vesz igénybe.

 

A svéd hatóságok elfogták azt az illetőt is, aki az expanziós fegyvereket újra gyilkolásra alkalmas lőfegyverekké alakította át.

 

Így jutottak szlovákiai fegyverek Nagy-Britanniába. a csehországi Jablunkán illetve a szlovákiai Máriatölgyesen (Dubnica nad Váhom) vásárolták meg őket még expanziós fegyverként, majd Simonyon (Partizánske) és Óbarson (Starý Tekov) újra gazdát cseréltek – ekkor már alkalmasak voltak éles lőszer kilövésére. Innen kerültek a terroristák és a brit gengszterek arzenáljába. Forrás: Dailymail.co.uk

 

Későn jött szigorítás

 

Ugyanilyen fegyverekkel gyilkoltak a Charlie Hebdo francia szatirikus lap szerkesztőségét megtámadó terroristák is 2015 januárjában. A brit rendőrségnek is akadt már dolga szlovákiai fegyverekkel, szintén 2015-ben.

 

A külföldiek 2015-ig rendkívül könnyedén hozzájuthattak expanziós fegyverekhez, ha volt pénzük és felmutattak egy érvényes személyigazolványt. A francia terrortámadás után azonban Brüsszel nyomására a szlovákiai belügy szigorított a szabályozáson.

 

 

Körkép.sk, DennikN.sk

Nyitókép: Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!