Először szólalt fel a kongresszus két háza előtt kedd este Donald Trump. Az amerikai elnök a polgári jogokról, a beutazási tilalomról, a mexikói határra tervezett falról, a tervezett új egészségügyi rendszerről, a haderőfejlesztésről és a NATO-ról is beszélt felszólalásában.

 

Donald Trump amerikai elnök a kongresszus két háza előtt mondott beszédében kedden leszögezte: a polgári jogok tekintetében még van tennivalója az országnak, és az amerikaiak egységesen elítélik a gyűlöletet és a gonoszságot. Az elnök helyi idő szerint este kilenc órakor kezdte beszédét a kongresszusban a törvényhozás két házának politikusai, a legfelső bíróság tagjai, valamint az amerikai politikai és közélet szereplői előtt.  

 

Nemsokára megkezdődik „egy nagy-nagy fal építése”

 

  hirdetes_300x300   

Trump elnök – utalva arra, hogy az Egyesült Államokban éppen befejeződik az afroamerikaiak történelmére és kultúrájára emlékező Fekete Történelem Hónapja – leszögezte: a hónap eseménysorozata is emlékezteti az amerikai nemzetet a polgári jogok terén megtett hosszú útra, de – tette hozzá – még sok a tennivaló. Az elnök hangsúlyozta, hogy az amerikai zsidó közösségi központokat ért fenyegetésekre, a zsidótemetők meggyalázására  és a kansasi lövöldözésre (amelyben egy indiai férfira lőttek rá) hallható reakciók jelzik, hogy az ország a politikát illetően megosztott ugyan, de a gyűlölet és a gonoszság elítélésében egységes.

 

Az amerikai elnök ugyanakkor kijelentette: felelőtlenség kontroll nélkül beengedni az Egyesült Államokba olyan helyekről érkezőket, ahol nem lehet őket megfelelőképpen ellenőrizni. Trump leszögezte: megvédi Amerikát a „radikális iszlám terrorizmustól”. Megerősítette, hogy az amerikai-mexikói határra ígért fal megépül. Mint fogalmazott: nemsokára megkezdődik „egy nagy-nagy fal építése a déli határokon”.

 

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy betartatják a bevándorlási törvényt, és kormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy az amerikai települések biztonságosak legyenek. „Mi azt akarjuk, hogy minden amerikai sikeres lehessen, de ez nem történhet meg káoszban, amikor a törvénytelenség az úr” – fogalmazott. Emlékeztetett rá, hogy választási ígéreteit eddig betartotta. Felsorolta, hogy mely nagyvállalatok vezetőivel tárgyalt eddig munkahelyteremtés és a munkahelyek megőrzése érdekében.

 

Újjáépíti az amerikai haderőt 

 

Trump kongresszusi beszédében teljesen új egészségbiztosítási törvény megalkotását is ígérte. A republikánus politikusok ovációval és alig szűnő tapssal, a demokrata pártiak csöndben, és lefelé mutató hüvelykujjal fogadták, amikor arra szólította fel a kongresszust, hogy helyezze hatályon kívül az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvényt, és fogadjon el új egészségbiztosítási rendszert.

kép: CNN

 

Donald Trump ismételten ígéretet tett beszédében az amerikai haderő „újjáépítésére” is. Kifejtette, hogy az előirányzott, jelentősen megnövelt védelmi költségvetés nem csupán a haderő újjáépítését szolgálja majd, hanem a háborús veteránok körülményeinek és ellátásának javítását is. Megismételte, hogy kormányzata erőteljesen támogatja a NATO-t, de a NATO-partnereknek eleget kell tenniük pénzügyi kötelezettségeiknek. Hozzátette: „nagyon erős és őszinte viták után” a NATO-partnerek kezdik is teljesíteni a kötelezettségeiket. Trump egyértelművé tette, hogy akár a NATO-beli, akár a közel-keleti vagy a csendes-óceáni partnerországokról van szó, azt várja, hogy közvetlen és jelentős szerepet vállaljanak a stratégiai és katonai műveletekben, és fedezzék a költségek rájuk eső részét.

MTI / mandiner.hu
borítókép: CNN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!