Kilenc hónappal a meglepő eredménnyel záruló népszavazás után Theresa May brit miniszterelnök március 29-én, azaz jövő szerdán hivatalosan is kezdeményezi Nagy-Britannia kiválását az Európai Unióból. Ezt az Egyesült Királyság uniós nagykövete, Sir Tim Barrow hétfőn jelentette be, majd a hírt a miniszterelnök szóvivője is megerősítette.

 

Theresa May az elszakadás hivatalos kérelmezése előtt még látogatást tesz Észak-Írországban és Skóciában, ahol a lakosság többsége az uniós tagság mellett tette le voksát tavaly júniusban, és ahol a politikai vezetés újabb referendumot akar – ezúttal a skót és az ír függetlenségről. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök már jelezte, hogy ha a következő referendum eredményeképp a skótok elhagynák Nagy-Britanniát, biztosan kérvényezni fogják az uniós tagságot.

 

A kiválás megkezdéséhez a briteknek aktiválni kell az EU alapszerződésének 50. Cikkelyét – a válási procedúrát az Unió nem, csak az illető tagállam kezdeményezheti. Jövő szerdán így várhatóan kezdetét veszi egy két évig tartó bonyolult válási folyamat. A kérdés az, hogy ennek lezárulta után milyen kapcsolatban marad Nagy-Britannia az EU-val.

 

 hirdetes_810x300  
Az EU hivatalos első válaszát Donald Tusk vezényli majd le. Fel van adva a lecke. Forrás: BBC.com

 

Dilemmák

 

Az Egyesült Királyság több mint 40 évvel ezelőtt csatlakozott az Unióhoz, de a közös pénznemet sosem vezette be, megtartotta nemzeti valutáját, a font sterlinget. A gazdasági válság, a globalizációban való csalódás és az uniós vendégmunkások elleni hangulat végül a tavaly június 23-i népszavazásban csúcsosodott ki, ahol a britek 51,9:48,1 arányban az unióból való kilépés mellett döntöttek.

 

A kiválás mellett érvelők azt hangsúlyozzák, hogy Nagy-Britannia a Brexittel végre visszanyerheti cselekvőképességét a bevándorlást és a jogalkotást illetően. Az ellenzői szerint azonban az Unió elhagyása miatt Londonból elköltözhetnek a nagy pénzintézetek, mert elvesztenék jogukat, hogy európai ügyfeleiket képviseljék. Ezzel 30 ezer munkahely szűnhet meg a brit fővárosban.

 

A Brexitért felelős államtitkár, David Davis úgy nyilatkozott, hogy Nagy-Britannia a mostani nemzedék legfontosabb tárgyalássorozata elé néz. A britek olyan feltételeket szeretnének kiharcolni, amelyek lehetővé teszik, hogy továbbra is vámok nélkül kereskedjenek Európával, de ne kelljen korlátozások nélkül beengedniük az uniós vendégmunkásokat.

 

Theresa May brit miniszterelnök brexites pókerarca. A britek nem nagyon bíznak abban, hogy valóban képes jó alkupozíciót kiharcolni az EU-val szemben. Forrás: Politico.eu

 

Az Unió készen áll (?)

 

Az Európai Bizottság szóvivője, Margaritis Schinas azt nyilatkozta, hogy az EU készen áll a tárgyalásokra. A britek távozása komoly kudarcot jelent az egyre mélyebb integráció melletti elköteleződést hirdető alapítótagok számára.

 

A britek számára a kilépés nem lesz olcsó, nem hivatalosan 60 milliárd eurós kilépési díjat emlegettek eddig a Bloomberg tudomása szerint. Angela Merkel még tavaly, több brüsszeli politikus pedig az elmúlt héten hangsúlyozta, hogy nem engedik, hogy a britek „mazsolázzanak”, vagyis nincsenek előnyök kötelezettségek nélkül.

 

A Brexit élesbe fordulásáról szóló hír két nappal azután érkezett, hogy az Egyesült Államok pénzügyminisztere a németországi Baden-Badenben zajló G20-csúcson megtorpedózta a találkozó zárónyilatkozatának azon részét, ami kimondta, hogy az aláíró felek felveszik a harcot a protekcionista intézkedések ellen (ezek közé tartoznak a vámok, a szabadkereskedelmi egyezmények felbontása, stb.).

 

 

Körkép.sk, Bloomberg.com, TheGuardian.com

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!