A három éve húzódó Laundromat (Mosógép) botránnyal kapcsolatban kedden újabb fejlemények kerültek napvilágra. A szervezett-bűnözésre és korrupcióra szakosodott oknyomozó szervezet, a OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) szerint több mint 20 milliárd dollárnyi orosz pénzt nyomtak át 32 országon pénzmosás céljából.

 

A pénzek származási helye minden esetben Oroszország, ahol a százmilliós kormánymegbízásokból származó kétes összegeket (kenőpénzek, projektek finanszírozásából származó visszaosztott províziók, áfa és adócsalások, hamis kölcsönök, stb.) több mint 112 bankszámlán keresztül áramoltatták ki az országból, hogy európai országokban tisztára mossák őket.

 

A cseh oknyomozói központ térképéről hiányzik Magyarország, de Szlovákia vonatkozását jól tüntették fel. Az orosz globális pénzmosó gépezet szinte valamennyi európai országot érintette. Állítólag a pénz egy része visszatalált Oroszországba, de a rendszer bonyolultsága miatt ez nem lekövethető. Forrás: investigace.cz

 

Bonyolult, de bevált módszer

  hirdetes_300x300   

 

A módszer több, bonyolult lépésből állt. Orosz fantomcégek valamilyen szolgáltatás címén tartozást halmoztak fel egy másik céggel szemben (amelyeknek végső kedvezményezettje minden esetben moldovai állampolgár volt). Tranzakcióra tehát nem került sor. A megfelelő pillanatban a moldovai illetőségű vállalat bíróságon keresztül elkezdte behajtani a tartozást. A korrupciós folyamatba az ügyben eljáró bírókat és végrehajtókat is beszervezték. A végrehajtó a Moldindconbank-ban nyitott egy számlát, amelyre az orosz vállalat a művileg előkészített tartozást átutalta.

 

A pénz ezután vált szabadon hozzáférhetővé, luxuscikkekre váltották őket, vagy továbbküldték bizonyos litván bankokba, hogy onnan egy nehezen átlátható rendszerben, számos cégen keresztül eljuttassák különböző kedvezményezettekhez.

 

Moldáviában 15 bírót és számos végrehajtót letartóztattak az üggyel kapcsolatban.

 

Jutott belőle például Mihaly Csikszentmihalyi magyar származású kaliforniai sztárpszichológus gázsijára, de nagyvállalatok szintén kaptak ilyen pénzeket – többek között a svéd Ericsson és egy japán elektronikai nagyvállalat.

 

Bankok és bankcsaládok, amelyeken keresztül megvalósultak a tranzakciók. Felelősségük nem tisztázott. Forrás: OCCRP.org

 

Szlovákia és a V4 is érintett

 

Az OCCRP szerint Szlovákián keresztül 4,9 millió dollárt fehérített ki 9 cég bevonásával az orosz pénzmosó gépezet. A Csehországi Oknyomozó-újságírói központ is elemezte az OCCRP által most megszerzett, tranzakciókról szóló dokumentumokat, megerősítette, hogy Szlovákián keresztül 32 ilyen kétes utalás történ, amelyek a ČSOB, a Fio Banka, a Tatra Banka, az Unicredit Bank Slovakia, a VÚB, az OTP és a Szlovák Takarékpénztár pénzintézeteken keresztül valósultak meg.

 

Egyelőre nem tudni, hogy az érintett bankok gyanúsnak tarthatták-e a tranzakciókat, és ha igen, jelentették-e azt a hatóságoknak.

 

A szomszédos országok mindegyike érintett az ügyben, Magyarországon keresztül 24,6 millió, Csehországon keresztül, 37,9 millió, Lengyelországon keresztül pedig közel 10 millió dollárnyi orosz mosott pénz haladt keresztül. A legtöbb (1,58 milliárd dollár) Észtországon keresztül került ki a nagyvilágba, de Svájc (600 millió dollár), az Egyesült Királyság (434 millió dollár) és Németország (63,5 millió dollár) is szerepelnek a listán.
Laundromat – treemap

 

A pénzt a legtöbb esetben luxuscikkekre és ingatlanokra cserélték, kivételes esetekben egy orosz diák brit elitiskolai taníttatására fordították, de állítólag az amerikai The Red Jumpsuit Apparatus nevű emozenekar oroszországi turnéját is ilyen pénzből finanszírozták. Persze, a pénznek nincs szaga – vagyis nem kellet tudniuk annak származási helyéről.

 

Egyesek szerint a három éve leleplezett 20 milliárdos pénzmosási botrány csak a jéghegy csúcsa, és valószínűleg ennek az összegnek a négyszeresét áramoltatták keresztül a gépezeten.

 

OCCRP.org, Investigace.sk

Nyitókép: welle.de

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!