Az Egyesült Államok masszív rakétacsapást hajtott végre Szíria ellen válaszul a három nappal ezelőtti vegyi támadásra. Donald Trump amerikai elnök rövid beszédben jelentette be döntsét a szíriai célpontok (elsősorban repülőterek) támadásáról. Leszögezte, hogy korábbi erőfeszítései Bassár el-Aszad szír elnök viselkedésének megváltoztatására kudarcot vallotttak.

 

Amerikai hadihajókról több tucat, egyes források szerint 60-80 darab Tomahawk típusú manőverezhető rakétát lőttek ki a szír kormányerők kezén lévő homszki légibázisra. A bázist a támadásban teljesen lerombolták, a leszállópálya, az irányítótorony és az üzemanyagraktár is megsemmisült. Az amerikai hadihajók olyan célpontokat nem támadtak, ahol orosz katonák is tartózkodhattak.

 

Ez volt az USA első közvetlen beavatkozása a szír konfliktusba, ami fordíthat a polgárháború menetén. Az erőviszonyok ugyanis Aleppo, Szíria második legnagyobb városának kormányerők általi visszafoglalása után Aszad javára billentek.

 

 hirdetes_400x285  

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök „egy szuverén ország elleni agressziónak“ nevezte az amerikai precíziós rakétatámadást, „ami árt az Egyesült Államok és Oroszország kapcsolatának“.

 

Donald Trump a katonai akció előtt állítólag több országot is értesített szándékáról, köztük Oroszországot is.

 

A légibázison állomásozó Szu-22-es vadászbombázókat, amelyek állítólag részt vettek a minapi vegyi támadásban, a szír kormánypárti média szerint még idejében kimenekítették. Ugyanakkor a homszi kormányzó szerint öten haltak meg a támadásban.

 

Az amerikai zászló hátterében a kilőtt Tomahawk-rakéta. Fotó: Ford Williams/Courtesy U.S. Navy/Handout via REUTERS

 

A keddi vegyi támadás megtorlására a USS Porter és a USS Ross helyi idő szerint 8:40-kor kezdte meg a támadást a Shayrat légibázis ellen, ahol amerikai értesülések szerint vegyi-fegyvereket tároltak, és ahonnan állítólag a 88 halálos áldozatot követelő vegyi támadás kiindult.

 

A Fehér Ház szóvivője elmondta, hogy az USA Aszadot tartja felelősnek az eddig 88 halálos áldozatot követelő vegyitámadásban. Az Egyesült Államok hivatalos álláspontja szerint Amerika „szinte teljes bizonyossággal tudja”, hogy szaringázzal gyilkoltak, ezért a megtorlást is ennek megfelelőnek, arányosnak tartja.

 

A Hirado.hu Nógrádi Görgy biztonságpolitikai elemzőt idézve azt írta, hogy ez az első közvetlen beavatkozás Aszad ellen az Egyesült Államok részéről. Ugyanakkor nem bizonyított, hogy valóban Aszad vetett be vegyifegyvert, de a szír kormányellenes erők alapvetően ebből indulnak ki.

 

„Washington a beavatkozással lényegesen módosította az erőviszonyokat”

 

mondta Nógrádi az M1-nek.

 

A szír Shayrat légibázis műholdképe. A földdel tették egyenlővé. Fotó: BBc.com

 

 

 

Körkép.sk, Hirado.hu, BBC.com, TASS.com

Nyitókép: Reuters.com

 

Kapcsolódó cikkek:

Megerősítették: vegyi fegyvert vetettek be Szíriában

 

Egymásnak ellentmondó hírek a szír vegyitámadásról

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!