Beismeri a pénteki stockholmi gázolásos támadás fő gyanúsítottja, hogy ő követte el a terrorcselekményt – tudatta a 39 éves, üzbég állampolgárságú gyanúsított kirendelt védője kedden a bíróságon. Rakhmat Akilov elismeri, hogy ő követte el a terrorcselekményt, és elfogadja előzetes letartóztatásba helyezését” – mondta a bíróságon Johan Eriksson, aki mellett védence is ott állt. Az üzbég férfi viszont egy szót sem szólt.

 

Akilovot, aki fejét pulóvere kapucnijába rejtette, a stockholmi bíróság alagsori termébe számos fegyveres rendőr kíséretében vezették, rendkívüli biztonsági intézkedések közepette. Egyik oldalán ügyvédje ült mellette, a másik oldalán a kirendelt tolmács. A meghallgatás célja az volt, hogy döntsenek további őrizetéről.

 

A gázolás után néhány órával már őrizetbe vették

 

 hirdetes_300x300  

Akilovot néhány órával a pénteki gázolást követően vették őrizetbe fő gyanúsítottként. Az üzbég állampolgárt a rendőrség korábban már körözte, mert nem tett eleget az ellene elrendelt kitoloncolásnak. Azért nem találtak rá, mert hamis tartózkodási helyet jelölt meg. A titkosszolgálatok szerint a férfi szimpatizált a szélsőséges szervezetekkel, közte az Iszlám Állam terrorcsoporttal, de a hatóságok nem tekintették veszélyesnek.

 

kép: REUTERS

 

Visszavonta az ügyészség a második gyanúsított letartóztatását, de nem szabadulhat

 

Visszavonta kedden Stockholmban az ügyészség annak a férfinak a letartóztatását, akit a múlt pénteki gázolásos terrortámadást követően másodikként vettek őrizetbe. “Az ügyész szerint gyengült a gyanú, így nincs ok az előzetes letartóztatás kérvényezésére” – közölte a vádhatóság.

 

Ennek ellenére a férfi, akiről a nemén kívül semmi mást nem közöltek, nem szabadulhat ki, mert a svéd hatóságok már korábban döntöttek arról, hogy ki kell toloncolni az országból.

 

Teherautóval hajtott a tömegbe 

 

Múlt pénteken egy merénylő lopott teherautójával mintegy fél kilométert tett meg Stockholm belvárosának egyik sétálóutcájában, embereket gázolva el, majd egy üzletbe csapódott. A támadásban négy ember meghalt, és 15-en megsebesültek. A fő gyanúsított, a 39 éves Rakhman Akilov üzbég állampolgár kedden beismerte, hogy ő követte el a támadást.

 

Hans Ihrmann, a főügyész helyettese elmondta: nem közölhet részleteket az ügyben, mert a bíróság hírzárlatot rendelt el, így azt sem kommentálhatja, hogy mi volt a támadás indítéka. Az ügyész szerint Akilov beismerése nem jelent elegendő bizonyítékot, mert egy ilyen nyilatkozatot vissza lehet vonni.

 

Hirado.hu 
kép: dailymail.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!