A Reuters hírügynökség exkluzív riportja szerint egy Vlagyimir Putyinhoz köthető és általa támogatott állami szervezet korábban arra dolgozott ki tervet, hogyan lehetne a 2016-os amerikai elnökválasztást Donald Trump javára befolyásolni illetve aláásni az választási rendszerbe vetett bizalmat az USA-ban.

 

A Reutersnek nyilatkozó négy jelenlegi, három egykori amerikai hivatalnok két olyan dokumentumról beszélt, amelyek a moszkvai székhelyű Stratégiai Tanulmányok Orosz Intézete nevű agytrösztből szivárogtak ki, és amelyek alapján az amerikai hírszerzés arra a következtetésre jutott, hogy Oroszország „intenzív erőfeszítéseket tett” a tavaly november 8-i elnökválasztás kimenetelének befolyásolására.

 

Trump-párti és Clinton-ellenes propaganda

 

 hirdetes_810x300  

A moszkvai intézetet korábbi orosz külföldi hírszerzők működtetik, akik szorosan kötődnek a Putyin-adminisztrációhoz. Az említettek dokumentumok a befolyásoláshoz szükséges érvrendszert és eszközöket taglalták. Az egyik egy júniusban megfogalmazott operatív tervet tartalmazott, amely azt javasolta a Kremlnek, hogy indítson propaganda kampányt a közösségi hálókon az orosz állam hatókörébe tartozó hírügynökségek internetes felületén azzal a céllal, hogy a választókat egy olyan elnök támogatására bírja, aki békülékenyebb hangnemet üt meg Oroszországgal szemben, mint az akkori elnök, Barack Obama.

 

A hivatalnokok azt állítják, hogy a második, októberben megírt dokumentum azzal számolt, hogy a választásokat valószínűleg Hillary Clinton demokrata elnökjelölt nyeri meg, ezért a Kreml inkább vessen véget a Trump-párti kampánynak, helyette pedig inkább próbálja meg aláásni szavazóknak a választási rendszerbe vetett bizalmát azzal, hogy választási csalásokról szóló üzeneteket közvetít, ezzel téve hiteltelenné Hillary Clinton esetleges elnökségét.

 

Az amerikai hivatalnokok névtelenül nyilatkoztak.

 

Az amerikai elnökválasztás nagy vesztese, Hillary Clinton, aki a nemzetek feletti és a nyitott ajtók politikáját valló demokrata politikai elit képviselője volt. A választások után az elemzők nem az oroszok befolyásával magyarázták Trump győzelmét, hanem azzal, hogy a fehér amerikai munkásréteg nagyobb számban ment el szavazni, mert kilátástalannak látja helyzetét, és ezért a Hillary Clinton által képviselt elitet hibáztatta. Fotó: AOL.com

 

Nyilvános bizonyítékok eddig még nincsnenek

 

Putyin korábban tagadta, hogy Oroszország beavatkozott volna az amerikai elnökválasztás menetébe, Donald Trump megválasztott amerikai elnök pedig szintén azt hangoztatta, hogy Moszkva törekvése nem befolyásolta a választások kimenetelét.

 

Mióta tavaly novemberben Donald Trump republikánus elnökjelölt győzött a demokrata Hillary Clinton ellen, a nyugati főáramú média és a frissen megválasztott elnök között állandósult a konfliktus. Enyhülést csak az amerikai csapásmérő hadihajóraj útnak indítása Észak-Korea felé, illetve a szír bombázás hozott, ám ez is kérészéletű békének bizonyult, mikor kiderült, hogy a Carl Vinson hajóraj sosem indult el a Koreai-félsziget felé.

 

Hogy volt-e orosz beavatkozás az amerikai elnökválasztásba, nehéz megmondani. Nyilvános bizonyítékokkal az amerikai hatóságok még nem szolgáltak.

 

Mindenesetre aligha lepődhetünk meg, hogy egy orosz fenntartású hírügynökség a Kreml szájíze szerint tálalja az amerikai elnökválasztásról szóló híreket. A közösségi oldalak pedig mindenki számára elérhető felületek. Az pedig már más kérdés, hogy az USA is keveredett már botrányba amiatt, hogy szuverén országok belpolitikai ügyeibe avatkozott be vagy épp lehallgatta a német kancellárt, aki elvileg a szövetségese.

 

A képen Donald Trump, akinek elnökségének első hónapjai a sajtóval szembeni hadakozással telt. Mindenesetre a szír beavatkozás után csökkent a népszerűsége – de leginkább azért, mert a bombázás miatt az átlag amerikai úgy vélte, Hillary Clinton politikáját folytatja. Fotó: hollywoodreporter.com

Veszélyes következmények, elsősorban Európára nézve

 

Akár megtörtént, akár nem, az orosz beavatkozás elméletének van egy érdekes következménye. Ha Donald Trump amerikai elnök elismerné, hogy Moszkva valóban befolyásolta az elnökválasztást, saját elnökségének jogosságát kérdőjelezi meg – nyilván ez erre nincs sok esély.

 

Az amerikai példa után azonban sorra láttak napvilágot az olyan hírek, amelyek arra figyelmeztettek, hogy a 2017-es évben zajló, különös fontosságú francia, német és olasz választásokat is befolyásolhatják az orosz propaganda-csatornák. Ezt a média által elindított trendet a politikusok könnyedén saját hasznukra fordíthatják, és többnyire csak azok, akik a „standardnak” mondott politikai értékek mentén mozognak.

 

Emmanuelle Macron francia baloldali elnökjelölt már most azzal hárítja a kínos kérdéseket, hogy orosz propaganda folyik ellene. Az sem elképzelhetetlen, hogy a szeptemberi német választásokon a vesztes kancellárjelölt szintén orosz erőket sejt majd kudarca mögött.

 

Az ilyen és ehhez hasonló esetek elkerülése érdekében lenne nagy szükség arra, hogy az orosz befolyásolás ügyét tisztázzák Amerikában.

 

 

Reuters.com, Körkép.sk

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!