Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár az oroszországi Szocsiban találkoztak, ahol több órás tárgyaláson egyeztettek a szíriai helyzetről, az ukrán válságról és az emberi jogokról, valamint az orosz-német kétoldalú kapcsolatokról.

 

A találkozó apropója a nyáron esedékes G20-csúcs előkészítése, amelynek házigazdája Németország lesz. A világ 20 legnagyobb gazdaságát tömörítő országcsoport találkozójának Hamburg ad otthont, különlegessége pedig, hogy ezen a csúcson találkozik először személyesen az orosz és az amerikai elnök.

 

Angela Merkel német kancellárként utoljára 2015-ben látogatott Oroszországba a nácizmus legyőzésének 70. évfordulója alkalmából. A mostani látogatás azonban nem csak a G20-csúcs előkészítését szolgálja, fontos belpolitikai üzenete is van Németországban.

 

 hirdetes_300x300  

Az ősszel esedékes német parlamenti választásokon Merkel ellenfele, Martin Schulz ugyanis oroszellenes retorikát folytat (Merkel tehát a mindenkivel tárgyalni tudó, párbeszédet folytató jelölt szerepében mutathatja magát). Az sem mellékes, amire a Kommerszant nevű orosz lap hívta fel a figyelmet, mégpedig hogy Merkel Szocsi előtt Szaúd-Arábiában tett látogatást, és ott elutasította a nőkre vonatkozó szaúdi öltözködési szabályokat – nem viselt fejkendőt.

 

Merkel és Putyin egyaránt hangsúlyozták, hogy bizonyos dolgokban nem értenek egyet, ugyanakkor azt sem felejtették el, hogy a két ország közötti gazdasági kötelékek miatt engedhetik meg maguknak, hogy ne tartsák nyitva a párbeszéd lehetőségét. Fotó: TASS.com

 

Ukrán válság: a legkényesebb kérdés

 

Az orosz elnök és a német kancellár álláspontja az ukrán válsággal kapcsolatosan nem igazán közeledett. A találkozó utáni közös sajtótájékoztatón Merkel megállapította, hogy a két vezető véleménye „az ukrán konfliktus eredetéről” még mindig különbözik. A német kancellár szerint az oroszok által támogatott ukrán kormány vesztét az EU-hoz való közeledés folyamatos elutasítása miatt kitört elsöprő tiltakozás okozta.

 

„Úgy gondoljuk, hogy a [jelenlegi] ukrán kormány demokratikus eszközökkel került hatalomra.”

 

Mondta Merkel a korábbiaknál talán távolságtartóbb közös sajtótájékoztatón, bár Merkel kijelentéseivel igyekezett fenntartani a párbeszéd lehetőségét minden témában.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az ukrán helyzet gyújtópontja az volt, hogy lényegében alkotmányellenesen, egy puccsal érték el a hatalom változását Kijevben, 2014-ben.

 

Az ukrán háború tétje, hogy az ország orosz vagy nyugati befolyási övezetté válik. Fotó: theachive.com

 

Maradnak az oroszellenes szankciók

 

A Krím annektálása és a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták támogatása miatt bevezetett oroszellenes szankciókról Merkel azt mondta,

 

„A Moszkva elleni szankciók feloldásához végre kell hajtani a minszki megállapodásokat”

 

Ami azonban érdekes, hogy a minszki megállapodások teljesítésében a két fél szintén nem találta a közös hangot. Míg Putyin azt szeretné, ha az ukrán kormány egyeztetésekbe kezdene az oroszbarát szakadárokkal a politikai rendezésről, addig Merkel úgy véli, előbb biztosítani kell Ukrajnának a saját határaihoz való hozzáférést – vagyis a szakadárok tegyék le a fegyvert, Oroszország pedig álljon félre.

 

A találkozó ezen momentuma mutatja leginkább, mennyire messze állnak egymástól a két fél álláspontjai, illetve hogy igazából nem történt előrelépés. És bár a minszki megállapodások mellett mindkét fél kiáll, nem szabad elfelejteni, hogy sem Oroszország, sem Ukrajna nem volt képes ennek betartására. Például Ukrajnában kisebb kormányválságot okozott a minszki megállapodásban szereplő egyik tétel, miszerint biztosítani kell az oroszok lakta keleti régióknak az autonómiát. Ez a gyakorlatban egy orosz biztosíték lenne arra, hogy a keleti régiók hozzájárulása nélkül Ukrajna sosem léphet be sem a NATO-ba sem az EU-ba.

 

Putyin kijelentette, hogy az ukrán válság rendezésében nincs alternatívája a Normandiai Négyeknek (Németország, Oroszország, Franciaország és Ukrajna), és reményét fejezte ki, hogy a formációban Franciaország az elnökválasztás után kiveszi a részét.

 

Putyin szerint nem avatkoztak be az amerikai elnökválasztásba. De vajon elsimernék-e, ha azzal a jelenlegi amerikai elnök hivatalát vonnák kétségbe. Fotó: Reuters.com

 

Az amerikai választások befolyásosának vádjáról is szót ejtettek a tárgyaló felek. Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy Moszkva érintettségét az amerikai elnökválasztásba történő beavatkozás kapcsán sosem bizonyították, az „egész csak pletyka”.

 

Merkelt az újságírók megkérdezték, nem fél-e attól, hogy Oroszország esetleg az őszi német választásokba is beavatkozik.

 

„Ezzel kapcsolatban azt mondhatom, hogy nem vagyok ijedős. (…) Annak alapján vágok neki a választási kampánynak, amit hiszek. (…) Természetesen az orosz katonai doktrína meghatározó része a hibrid hadviselés. De határozottan abból indulok ki, hogy Németországban mi magunk fogjuk lefolytatni a választási kampányt”

 

A valósághoz hozzátartozik, hogy Oroszországnak nem is áll érdekében befolyásolni a német választásokat. Merkel ellenfele, Martin Schulz alapvetően oroszellenes retorikát folytat, a közvélemény-kutatások ugyanakkor Merkel győzelmét jósolják.

 

Szoros gazdasági kötelékek

 

Szó esett még  a csecsenföldi melegek jogairól illetve az orosz gyülekezési jogról. Az előbbi ügy arról szól, hogy börtönbe és gyűjtőtáborokba zárják a homoszexuálisokat Csecsenföldön. Az utóbbi pedig a rendőrség fellépéséről szól a moszkvai kormányellenes tüntetéseken.

 

Az egyetlen pozitív téma, amit a két vezető politikus érintett, az a két ország kapcsolata. Bár mindkét fél elismerte, hogy súlyos feszültségek állnak fenn közöttük, de hangsúlyozták a két ország között meglévő gazdasági kötődéseket is.

 

Putyin kiemelte, hogy Oroszország legfontosabb gazdasági partnere Németország, a németek gázszükségletük 35 százalékát orosz gázból fedezik. Merkel a két ország közötti kulturális, humanitárius, tudományos partnerséget hangsúlyozta.

 

 

Körkép.sk, TASS.com, Bloomberg.com, Hirado.hu

Nyitókép: Bloomberg.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!