Máté, Mirella
  • HUF: 354.19
  • USD: 1.17
  • 11 °C
  • 17 °C
Külügyek

Nem vagyunk egyedül – Összeurópai aláírásgyűjtés indul a kisebbségi jogok bővítésére

Az Európai Nemzeti Kisebbségek Föderatív Uniója (FUEN) 2017. május 3–4-e között Brüsszelben mutatta be azt a Kisebbségvédelmi Csomagot (Minority SafePack), amely szeretné elérni, hogy az Európai Unió kiszélesítse a tradicionális kisebbségek jogait. Azaz, fogadjon el a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmét növelő és az Unió kulturális és nyelvi sokféleségét erősítő jogi normákat.

 

Cél: egymillió támogató aláírás az unió legalább hét tagállamból

 

A csomag támogatására aláírásgyűjtést szerveznek, amely hivatalosan a FUEN május 17–25-ei kongresszusán indul Kolozsvárott. A cél egymillió támogató aláírás az unió legalább hét tagállamából. A tanácskozás házigazdái Winkler Gyula és Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselők voltak.

 

A Magyar Közösség Pártját a tanácskozáson Berényi József, az MKP Országos Elnökségének tagja képviselte, a szerdai munkaértekezleten Csáky Pál, az MKP európai parlamenti képviselője, is felszólalt.

 

A rendezvényhez hozzájárult a magyar Országgyűlés mellett működő Alapítvány a Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseletéért is.

 

Fotó: MKP

 

Az őshonos kisebbségek fennmaradása alapvető érdek és jog

 

A kezdeményezés az után kerülhetett terítékre, hogy az Európai Bíróság elutasította az Európai Bizottság álláspontját, miszerint a kisebbségi jogok kizárólagosan tagállami hatáskörbe tartoznak. Az Európai Bíróság ezt az álláspontot felülbírálta, így nyílt meg az út a kezdeményezés előtt. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke támogatásáról biztosította a tervezetet, amelyet a mostani tanácskozáson az elnök kisebbségügyi tanácsadója, Markus Warasin is megerősített. Hozzászólásában hangsúlyozta, az őshonos kisebbségek fennmaradása alapvető érdek és jog, ennek egyik fő eleme lehet a kisebbségek EU-s védelme.

 

A Minority SafePack 60 millió polgárt érint az Európai Unióban, és kínál számukra megoldást. A FUEN álláspontja szerint a kisebbségi jogok az emberi jogok szerves részét képezik, ha ezeket összeurópai szinten nem kezelik, az diszkriminációhoz vezet. Vincze Lóránt, a szervezet elnöke szerint minden eredmény, amely konkrét jogi normákhoz és törvényekhez segít bennünket, sikerként értelmezhető.

 

Hans Heinrich Hansen, a FUEN korábbi elnöke, aki a kezdetektől nyomon követi a tervezet útját, kiemelte: a tervezet lényege a közösségi szolidaritás, amely küzd az uniós kisebbségek védelméért. A cél az egységes jogi szabályok rögzítése, ami végső soron a belépéskor feltételként szabott kisebbségvédelmet is biztosítja.

 

Fotó: MKP

 

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke leszögezte, nincs olyan EU-s tagország, melyet nem érintene a kezdeményezés. Az Európai Uniónak egységesnek kell lennie a kisebbségvédelem terén is. Maga az Unió is stabilabb lesz, ha odafigyel a tagországok nemzeti közösségeire.

 

„Bízunk benne, hogy sikerül összegyűjteni az egymillió aláírást, és az Európai Bizottság elé kerülhet a kérdés.”

 

Berényi József az európai polgári kezdeményezés előkészítésével kapcsolatos egyeztetésen kiemelte: itt az ideje, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek ügye ismét visszatérjen az európai politika színpadára.

 

“Ha sikeres lesz a Minority SafePack, akkor az Európai Bizottság az Európai Parlament nyomására  megfogalmazhatja azt az uniós jogszabályt, amely megvéd bennünket attól, hogy asszimilálódjunk”.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket