Emlékművet emeltek  a Németországban Adalbert-országoknak is nevezett visegrádi négyek tiszteletére Berlinben, a pénteken felavatott alkotás arra a hozzájárulásra hívja fel a figyelmet, amelyet a Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia alkotta országcsoport adott a német fővárost évtizedekig kettészakító fal ledöntéséhez és a német újraegyesítéshez.

 

A berlini fal egyik leghosszabb megmaradt szakaszánál, a belvárosi Bernauer utcai központi emlékhelynél felállított szobor nem múltba révedő, hanem „jövőorientált” alkotás, és találkozóhelye lesz sok millió embernek, akik felkeresik a  fal maradványait – emelte ki az avató ünnepségen Hans Süssmuth, a nyugat- és közép-európai nemzetek közötti barátság erősítéséért dolgozó német Adalbert Alapítvány elnöke.

 

A fal maradványait polgári kezdeményezések révén sikerült megőrizni, és ezek sorába illeszkedik a V4-ek hozzájárulását méltató emlékmű is, amely a német egység európai összefüggéseit kiemelve jól illeszkedik a történelmi környezetbe – tette hozzá Axel Klausmeier, az emlékhelyet és kutatóintézetet működtető Berlini Fal Alapítvány igazgatója.

 

 hirdetes_810x300  
Forrás: A szlovák Külügyminisztérium facebook-oldala

 

Az ötszögletű – Németországot és a négy visegrádi országot jelképező – talapzaton álló, embernagyságú acélszobor Hans Joachim Albrecht német képzőművész, művészeti teoretikus alkotása. A leginkább egy felegyenesedő embert vagy felszállásra készülő madarat idéző absztrakt szobornak ‘A felemelkedő kuporgó’ címet adta.

 

Szavai szerint az ábrázolt mozdulat azt fejezi ki, hogy az ember az elnyomásban, elutasításban és gyászban összehúzza magát, a szabadság, a védettség és az öröm hatására pedig kiegyenesíti hátát és felkel, vagyis „a kuporgó felegyenesedik”.

 

Az ünnepségen részt vett számos diplomata és a német politika több rangos szereplője, köztük parlamenti (Bundestag-) képviselők, Rita Süssmuth, a Bundestag korábbi elnöke és Markus Meckel, az NDK első és utolsó demokratikusan megválasztott kormányának külügyminisztere. Szlovákiát többek között František Mikloško és Ján Čarnogurský képviselte.

 

Berlinben, az Adalbert Alapítvány által – a szervezet idei díjazottja – Kónya Imre tiszteletére rendezett konferencia magyar vendégeivel a Brandenburgi kapunál – Gulyás Gergely facebook-oldala

 

A díszvendégek között volt Kónya Imre volt magyar belügyminiszter is, az Adalbert Alapítvány tekintélyes elismerésének idei díjazottja. Az alapítvány Nemzetközi Adalbert-díjat a díjat minden második évben ítéli oda, olyan személyiségeknek, akik kimagasló mértékben járultak hozzá Európa integrációjához, és a nyugat- és közép-európai nemzetek közötti jószomszédi viszony elmélyítéséhez, az európai béke, a szabadság és az együttműködés előmozdításához.

 

Kónya Imre a szoboravató után a közmédiának nyilatkozva kiemelte, hogy az elismerést korábban Antall József néhai miniszterelnök, Helmut Kohl volt német kancellár és Vacláv Havel néhai cseh államfő és világhírű író is megkapta.

 

„Jó társaságba kerültem”

 

– tette hozzá Kónya Imre, akinek egy külön ünnepségen, várhatóan ősszel adják át az elismerést.

 

Leleplezés, forrás: a szlovák Külügyminisztérium facebook-oldala

 

A V4-ek előtt tisztelgő szoborral kapcsolatban aláhúzta: most, amikor oly sok szó esik európai értékekről, nagyon fontos megemlékezni arról, hogy az Antall József idején szövetségbe kovácsolt visegrádi országok elévülhetetlen érdemeket szeretek Németország és Európa egységének megteremtésében.

 

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hozzátette: a magyarok a berlini fal ledöntéséhez és a német egység helyreállításához adott hozzájárulásukkal már bizonyították, hogy nem szűkkeblűek, hiszen amikor a britek, a franciák, az amerikaiak és az oroszok gyanakodva tekintettek a német egységre, Magyarország a többi visegrádi országgal együtt kiállt a németek mellett.

 

Ezt nem felejtették el Németországban, és

 

„ma is tudják, hogy nem Európa ellen vagyunk, amikor megfogalmazzuk sokszor sajátos véleményünket, hanem más módon tartjuk életképesnek az Európai Uniót”.

 

Remélhetőleg felismerik majd, hogy „nekünk van igazunk, és belátják, hogy ha hosszú távon akarunk Európát, akkor az a járható út, amelyet a visegrádi országok kijelöltek” – mondta a Fidesz parlamenti képviselője.

 

 

MTI, Körkép.sk

Nyitókép: a szlovák Külügyminisztérium facebook-oldala

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!