Jelentősen gyengült az angol font péntek hajnalban arra a hírre, hogy az előrehozott brit parlamenti választásokról közölt exit poll szerint a kormányzó Konzervatív Párt nem sokkal a Brexit-tárgyalások tervezett kezdete előtt elveszíthette abszolút többségét a londoni alsóházban.

 

Londoni pénzügyi elemzők szerint ha ez az előrejelzés valósnak bizonyul, Theresa May miniszterelnök pozíciója is bizonytalanná válhat.

 

Az euróval szemben – a font szempontjából 1,7 százalékos veszteséggel – 0,88 font/euró feletti árfolyamokat is mértek az exit poll után első percekben. Később a font valamelyest visszaerősödött, de az exit poll előtti értékeknél továbbra is gyengébb.

 

 hirdetes_300x300  

Bizonytalan jövő vár a britekre

 

Elemzők szerint, ha a Konzervatív Párt valóban elvesztette abszolút többségét, a brit gazdaság bizonytalan időszak elé nézhet a jövőbeni gazdaságpolitikával és a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokon. Főleg akkor, ha felmerülhet egy újabb parlamenti választás lehetősége.

 

 

A Capital Economics közgazdásza szerint ha valóban 314-re – vagyis az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326 alá – csökkent az alsóházi konzervatív frakció létszáma, a fő kérdés az lenne, hogy Theresa May miniszterelnök képes lesz-e elégséges támogatást szerezni a konzervatívokkal szövetséges észak-írországi unionista pártoktól, annak érdekében, hogy működőképes kisebbségi kormányt alakíthasson.

 

Theresa May pozíciója is rámehet

 

Egyértelműen felmerül az a kérdés is, hogy Theresa May egyáltalán megtarthatja-e miniszterelnöki tisztségét.
Az ellenzéki Munkáspárt, a Liberális Demokraták és a Skót Nemzeti Párt (SNP) esetleges koalíciója is ingatag lenne, mivel együtt – legalábbis az exit poll alapján – szintén csak 314 alsóházi képviselőt tudhatna maga mögött.

 

Mivel a tervek szerint június 19-én kezdődnének a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások az Európai Unióval, e fejlemények időzítése „nem is lehetett volna rosszabb” a Brexit-tárgyalások szempontjából.
Nem lehet kizárni, hogy a politikai bizonytalanság hetekig, akár hónapokig is eltarthat, és ez valószínűleg jelentősen megterhelné a fontot és a reálgazdaságot egyaránt. A brit gazdaság növekedési üteme már a választások előtt jelentősen lelassult.

 

MTI

 

Nyitókép: telegraph.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!