A kapitalista üzleti modell összeomlik, ha nem lesz nagyobb a népesség, ezért szükségszerű a migráció – idézte a Denník N Kilien Kleinschmidtet, a világ második legnagyobb menekülttáborának egykori vezetőjét.

 

A Jordániában található Zaatari menekülttábor jelenleg a világ második legnagyobb menekülttábora, több mint 80 ezer migránst szállásolnak itt el. És a tábor története nem a tavalyelőtti migránsválságkor kezdődött, hivatalosan 2012-ben nyitották meg, a háború elől menekülő szír migránsok első hullámakor.

 

Egykori vezetője elmondása szerint ma Zaatari olyan, akár egy város. Az itt élők ezernyi boltot hoztak létre, a tábor havi 15 milliós gazdasági forgalmat produkál. Ez az itt tartózkodó migránsok számára létkérdés, Kleinschmidt szerint a világ táboraiban élő menekültek átlagosan 17 évet töltenek a sátrak közt.

 

 hirdetes_810x300  
Az egymásrautaltság és a kényszer segíti a túlélést. Piactér a Zaatari menekülttáborban. Fotó: BethanieMitchell.com

 

A menekültekkel már 25 éve foglalkozó Kilien Kleinschmidt szerint ideje lenne, hogy a menekültügyi szervezetek máshogy tekintsenek ezekre az emberekre:

 

„Nem szerencsétlen tárgyakról van szó, amiket etetni és támogatni kell a következő húsz évben. Ők emberi lények, akik tisztességesen akarnak élni és azt akarják, hogy elismerjék őket egyénnek (…) Mi mindig úgy tekintünk a száműzetésre, mint valami szörnyű dologra, pedig esélyként kellene gondolnunk rá a változásra”

 

mondta Kleinschmidt. Szerinte az európaiak elutasító véleményét a migránsokkal kapcsolatban tényekkel és a tényszerű számokkal lehet eloszlatni. A globális számokat kell figyelni és az egyes emberek (menekültek) történetét.

 

„Az a ’horda’, azok az emberek, akik Olaszországba menekültek egy futballstadionnyian voltak. És közben Európa más részeiben legálisan helyeztek el több százezer migránst”

 

Zaatari egy nyolcvanezres város, magas lakóépületek nélkül, a sivatag közepén. Fotó: alarabiya.com

 

Kleinschmidt szavai sok mindenre rávilágítanak, ám az általa felhozott érvek ugyanúgy szólnak a menekültek korlátok nélküli befogadása ellen, mint mellett. Csak az elmúlt hét hónapban annyi migráns érkezett Olaszországba a tengeren keresztül, mint ahányan most élnek az 5 éve működő zaatari táborban.

 

A migránskvóták elképzelése ugyan még mindig politikai téma, de lényegében alig valami teljesült belőle a gyakorlatban. Még azok az uniós országok sem teljesítették, amelyek egyébként megszavazták a javaslatot 2015-ben. A kvóták teljesítésének uniós átlaga mindössze 12 százalék, vagyis a tervezett 160 ezer migránsból a tagállamok csak 19 ezret fogadtak be.

 

Fico és az „effektív szolidaritás”

 

Ami Szlovákiát illeti, a migránskvóták kezdeti elutasítása után Robert Fico kormányfő stratégiát váltott, és a hatékony szolidaritás elvét kezdte hangsúlyozni, ami valami olyasmit akar jelenti, hogy minden ország kiveszi a részét a migráció kezeléséből, de ők választják meg a módját és a mértékét. Minimum elvárásokról eddig nem esett szó – vagyis nem tudni, hogy Fico elképzelése miben különbözik a „köszönjük, nem kérünk belőlük” állásponttól.

 

Szlovákia azonban gesztusként teljesítette a rá vonatkozó kvóta nem egész két százalékát, és ezzel elérte, hogy Brüsszel ne indítson ellene kötelességszegési eljárást – miközben a V4 többi tagja ellen eljárást kezdett.

 

Egyébként Szlovákia nem kifejezett célország, eddig 73 migráns kért menedékkérelmet Szlovákiában, legtöbbjük Afganisztánból és Irakból érkezett. A migránskvóták ellenben több mint 900 menekült befogadására kötelezné Pozsonyt.

 

Robert Fico szlovák kormányfő. Egyik alapvető választási ígéretét szegte meg. Fotó: Euroblogas.it

 

Körkép.sk, DennikN.sk

Nyitókép: vpr.net

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!