Több mint 300 ezer szíriai és iraki migráns szerezhet nemsokára letelepedési engedélyt Németországban a családegyesítési törvény értelmében. Vagyis, azok a migránsok, akiknek legalább egy rokona rendelkezik majd menekültstátusszal vagy ún. nevezett „kiegészítő védelemmel”, igényelhet német vízumot és utánuk utazhat Németországba.

 

A 2015-ös nagy migránshullám idején Németországban a hivatalos statisztika szerint mintegy 890 ezer menekültkérelmet adtak le. Berlin a következő év elején módosította a menekülttörvényt, mégpedig úgy, hogy leállította a Németországba való költözés lehetőségét azok számára, akiknek hozzátartozója csak kiegészítő védelemmel rendelkezik. A menekültstátuszt elnyerő migránsok rokonai viszont továbbra is beutazhattak az országba.

 

A módosítást két évre fogadták el és jövő márciusban lejár – ezzel (vagy akár ettől függetlenül is) újabb migránshullám indulhat meg Európa felé. A német külügy elkészített egy felmérést, ami alapján megállapították, hogy a fent említett rendelkezés lejártával például 267 ezer szír migráns kaphat beutazási engedélyt.

 

 hirdetes_300x300  

Egyre több szó esik felső határról

 

Mindemellett pedig továbbra is migránsok ezrei próbálnak bejutni Európa egyik leggazdagabb országába. A német becslések szerint csak idén 180 ezer menekültkérelmet várnak a hivatalok.

 

Németországban idén szeptemberben választások lesznek, nem meglepő, hogy a becsült adat alacsonyabb a 200 ezres lélektani határnál. Közben az német belpolitikában egyre többször esik szó a menekültek és gazdasági migránsok befogadásának maximálásáról. A bajor CSU elnöke, Horst Seehofer is a befogadott embermennyiség felső határának megállapítása mellett kardoskodik.

 

A német hivatalokba az első félévben több mint 90 ezer menekültkérelmet adtak be. Havi szinten mintegy 15 ezer fő érkezik az országba és igényel menekültstátuszt.

 

A kulcsadatokról hallgatnak

 

A német hivatalok ugyanakkor csak az első negyedévben 222 ezer menekültkérelmet bíráltak el (nyilván ezek között jócskán van tavalyi is). Ennek csak valamivel több mint felét utasították vissza (54 százalék).

 

Azok a migránsok, akik a családegyesítési törvény keretében érkeznek majd Németországba, nem kerülnek bele a migrációs és menekültügyi statisztikákba. Akinek családtagja már átesett a menekültkérelmen,  az már nem köteles végigjárni a kérelmezés procedúráját. De hogy pontosan mennyi olyan már menekültstátusszal rendelkező vagy kiegészítő védelmet élvező bevándorló él az országban, akikre vonatkozik a családegyesítési törvény, a német hatóságok nem tették közzé.

 

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: harvardkennedyschoolreview.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!