A lengyel kormány új szabályok bevezetésére készül a médiapiac ellenőrzését illetően. Ezek egyes külföldi laptulajdonosokat arra késztethetik, hogy távozzanak az országból. A magánmédiában birtokolt külföldi tulajdonrész korlátozása tovább mélyíthetné a szakadékot Varsó és az Európai Bizottság között, írja a Bloomberg ügynökség.

 

A lengyel kormányzó párt, a Jog és Igazságosság már most az ősszel el szeretné fogadtatni az új médiatörvényt. Részletei egyelőre nem ismertek, de kiszivárgott hírek szerint azokat a külföldi társaságokat veszi célba, amelyek majd domináns helyzetűeknek minősülnek a lengyel médiapiacon. A Teneo Intelligence tanácsadó cég becslése szerint a lengyel kormány várhatóan 15 százalékban korlátozza azt a tulajdonrészt, amelyet külföldiek a lengyel médiákban maximálisan birtokolhatnának.

 

„A cél a nézetek pluralitásának a kiszélesítése” – jelentette ki a Bloombergnek Pawel Lewandowski lengyel kulturális miniszter, aki részt vesz az új szabályozás kidolgozásában.

 

 hirdetes_810x300  

„Ha három vagy négy nagy mediális csoport van a piacon, akkor erőteljesen meg tudják jeleníteni a véleményüket és képesek befolyásolni az események alakulását is, ami nem szolgál nemzeti érdekeket”

 

– fűzte hozzá Lewandowski.

 

A képen (középen) Jaroslaw Kaczynski, a szmolenszki légikatasztrófa emlékére szervezett idei légiparádén. Fotó: iDnes.cz

 

Lewandowski miniszter: A kormánynak nem célja a médiák ellengyelesítése

 

A miniszter állítása szerint a kormánynak nem célja a médiák ellengyelesítése, amint azt nemrég a liberális beállítottságú Gazeta Wyborcza állította. Elismerte ugyanakkor azt, hogy egyes külföldi médiaházak kivonulhatnak Lengyelországból, ha elfogadják a készülő törvénymódosítást. „Civilizált országok nem adják el külföldi kézbe a médiapiacon a többségi vagyonrészüket” – vette védelmébe a miniszter a kormány ez irányú szándékait.

 

A törvény a Bloomberg ügynökség szerint érinti a német Bauer Media Group-ot, amely ellenőrzi a leghallgatottabb magánrádiót, a RMF FM-t és az egyik legnagyobb hírportált, az Interia-t. Kritikus hangnemet üt meg a jelenlegi lengyel kormánnyal szemben a Fakt, a legnagyobb példányszámú bulvárnapilap is, amelyet a Ringier Axel Springer Media kiadó ad ki.

 

A külföldi befektetők egyelőre arra várnak, hogy részleteket is megtudjanak a készülő törvényről. A Scripps Network Interactive amerikai társaság, amely a legnagyobb lengyel magántévét, a TVN-t működteti, már értésre adta, hogy „a stabil, kiegyensúlyozott és nem diszkriminatív szabályozó rendszertől való eltérések” aggodalomra adnának okot.

 

 

A lengyel kormány ellen folyamatosak a tüntetések, vagy a bíróságokat érintő törvénymódosítás, vagy a médiajogok miatt. Budapest után most Varsót is a médiapluralizmus megsértésével vádolják. Fotó: Eurotpics.net

 

A kormányzó párt viszi azt, ami őt megilleti

 

A kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának vezére, Jaroslaw Kaczynski, aki lényegében az ország vezetőjének is tekinthető, azt a véleményt vallja, hogy a magánmédiák eltorzítják a politikai híradást, negatívan tájékoztatnak a lengyel érdekekről, előtérbe helyezik tulajdonosaik érdekeit és az ellenzék oldalán állnak. Szerinte a mediális reformot a kommunizmus bukása óta Lengyelországban uralkodó és rothadó rendszer elleni küzdelem részének kell tekinteni.

 

A Jog és Igazságosság Pártja 2015-ben aratott választási győzelme után hatalmába kerítette a közszolgálati médiákat és az állami televízió adása azóta tejesen megváltozott.

 

„ A kormány irányvonalát védelmezi, hihetetlenül lojális a kormány irányába és kritikus az ellenzékkel szemben”

 

– mondta az iDNES-nek Vít Dostál, egy nemzetközi kérdésekkel foglalkozó szervezet elemzője.

 

„Másrészt azt is el kell mondani, hogy a lengyel közszolgálati médiák mindig is erős politikai befolyás alatt álltak, már a legutóbbi választások előtti időszakban is. A kormánypárt ezt a helyzetet úgy fogja fel, hogy csak azt viszi, ami neki kijár”

 

– fűzte hozzá az elemző.

 

Mit akar Jaroslaw Kaczynski?

 

A Jog és igazságosság Párt (JIP) vezetője azt reméli, hogy eltörlik a kommunizmus maradványait. Északi szomszédainknál a médiák sokkal inkább polarizáltabbak, mint Csehországban.

 

„Már a JIP hatalomra lépése előtt léteztek keményen konzervatív mediális körök, amelyek kritikusak voltak az akkor kormányzó Polgári Platformmal szemben. Ezeknek az újságíróknak a nagy része átment az állami televízióhoz és rádióhoz”

 

– mondta Dostál.

 

„A barikád másik oldalán áll a Gazeta Wyborcza és a TVN televízió, amelyek nagyok kritikusak a JIP-pel szemben. Ez a nagyfokú polarizálódás megöl bárminemű tárgyilagos vitát”

 

– értékeli a lengyelországi közbeszéd és viták jelenlegi állását az elemző.

 

Kaczynski, aki a kommunista éra végső szakaszában maga is az ellenzéki Tygodnik Solidarność lap élén állt, nemrég kijelentette, hogy a jelenlegi kormány legfőbb célja az, hogy elérje a lengyel médiák tulajdonlásának „dekoncentrációját”, ami a kritizált bírósági reformot követné. E két törvény miatt, amelyekkel az ellenzék szerint a kormány megszerezné a hatalmat az igazságszolgáltatás felett, az Európai Bizottság június végén kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen az uniós jog valószínű megszegése miatt.

 

iDnes.cz/Körkép.sk

Nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!