Kevés kellett hozzá, hogy a Visegrádi Csoport rendíthetetlen egysége elkezdjen omladozni. Ezt Robert Fico szlovák kormányfő okozta, aki kijelentette, hogy Szlovákia az EU magjához akar tartozni, még a V4-ek további együttműködésének rovására is – írja Jiří Pehe politológus a Český rozhlas-ban.

 

„Hogy valami hasonló [lépésre] készül, már a kezdetektől várható volt. (…)”

 

írja Pehe, aki szerint a helyzet akkor vált egyértelművé, mikor a migránsokkal kapcsolatban a többi visegrádi országgal azonos hangnemű retorikát folytató Szlovákiát Brüsszel nem sújtotta kötelezettségszegési eljárást.

 

„Ennek oka nyilván az volt, hogy Szlovákia tagja az eurozónának, ezért Brüsszel számol vele a kemény, szorosan integrált európai mag létrehozásánál”

 

 hirdetes_810x300  

A politológus megjegyzi, Csehország egyelőre sem a kvótákat, sem az eurót nem tervezi elfogadni, ugyanakkor Prága azt kéri Brüsszeltől, hogy a cseh pénzügyminiszter is tanácskozási jogot kapjon az eurozóna tárgyalóasztalánál.

 

Pehe a Visegrádi Négyek jelenlegi formájának végét vetíti előre:

 

„Sajnálatos, hogy jelenleg bizonyosnak tűnik, a Visegrádi Négyek jelenlegi formájában megszűnik létezni.”

 

A politológus úgy látja, ha Szlovákia teljes mértékben hátat fordít a Visegrádiaknak, Csehországnak sem marad sok választása, ha nem akar „perifériára szorulni” Magyarországgal és Lengyelországgal együtt.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!