Nemcsak a terrorizmus veszélyezteti Európát, hanem a kulturális gyökerek hiánya is a bevándorlók egy részénél – jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő hétfőn megjelent interjújában, utalva az olaszországi Riminiben megerőszakolt lengyel turista esetére. 

 

A Sieci című konzervatív hetilapnak adott terjedelmes interjú egyik témája a migrációs politika volt. Arra a felvetésre reagálva, hogy a múlt hét végén Riminiben afrikai bevándorlók által megtámadott két lengyel turista esete megmutatja, milyen fenyegetéssel néznek szembe „a tömeges migrációt megengedő országok”, Szydlo úgy vélekedett: látható, hogy nemcsak a terrorizmus jelent veszélyt, hanem „a kulturális gyökerek hiánya is a bevándorlók egy részénél”.

 

Olaszország „eltekintett a politikai korrektségtől” 

 

 hirdetes_400x285  

Az olasz hatóságok vasárnap letartóztatták a többszörös megerőszakolás és rablótámadás mind a négy elkövetőjét – két fiatal korú marokkói, egy szintén fiatalkorú nigériai és egy 20 éves kongói állampolgárt. Szydlo megköszönte, hogy Olaszország ebben az esetben „eltekintett a politikai korrektségtől”, s az európai gyakorlattól eltérően „nem tussolta el az ügyet, nem mondták azt, hogy csupán incidensről van szó”.

 

A lengyel kormányfő szerint a jelenlegi európai migrációs politika lehetővé teszi „az átgondoltan megvalósított akciót”, amely „rombolja mindazt, ami eddig építette Európát: a biztonságot, a közösséget, a szolidaritást, a jólétet és az emberi jogokat, a nők iránti tiszteletet megalapozó keresztény gyökereket”.

 

A lengyel jogállamiságra vonatkozó, az utóbbi időben többek között Angela Merkel német kancellár szájából elhangzott bírálatokat Szydlo egyrészt a német választási kampánnyal, másrészt Varsó migrációs politikájával magyarázta. „Az európai elit azért támadja Lengyelországot és a visegrádi csoport (V4) országait, mert nem akarunk beleegyezni a kényszerű menekültkvótákba” – mondta.

 

Vétkesnek állítják be Lengyelországot, Magyarországot és Csehországot

 

Egyúttal úgy vélekedett, hogy a migráció témájában egyre több állam a lengyel kormánynak ad igazat. „Mit mondanak az olaszok? Segítsünk a helyszínen” – utalt Szydlo az Európai Parlament olasz elnöke, Antonio Tajani által az utóbbi időben tett kezdeményezésekre.

 

A 2015-ben jóváhagyott, szeptember végéig teljesítendő egyszeri menekültelosztási kvótát illetően rámutatott: ezt egyik EU-tagállam sem valósította meg. „Vétkesnek állítják be Lengyelországot, Magyarországot és Csehországot” – utalt Szydlo a három visegrádi ország ellen elindított kötelezettségszegési eljárásra. Megjegyezte: Szlovákiát „valami miatt kivonták e körből, biztosan azért, hogy szétverjék a V4 egységét, hiszen a francia és a német politikusok következetesen tesznek erre próbálkozásokat”.

 

A lengyel kormányfő elutasította, hogy Varsót az uniós források megvonásával büntessék migrációs politikájáért. Megerősítette: Lengyelország az Európai Unió tagja akar maradni, „éppen ezért jogosan követeli az elvek betartását, a valódi közös piac, a biztonság, a fejlődés megőrzését”.

 

MTI
kép: mandiner.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!