Észak-Korea helyi idő szerint a reggeli órákban (közép-európai idő szerint éjfél körül) újabb ballisztikus rakétát lőtt ki, amely elrepült Japán felett, majd Hokkaido szigetétől 2000 kilométerre a tengerbe csapódott. Ez volt a távol-keleti diktatúra második olyan rakétakísérlete, amely közvetlenül fenyegette a szigetországot.

 

A ballisztikus lövedék 3700 km-t tett meg 770 kilométeres maximális magassággal. Az AFP hírügynökség szerint a NATO „globális választ” sürget.

 

Abe Shinzo japán miniszterelnök elítélte az észak-koreai „veszélyes provokációt”, és kijelentette, országa nem tolerálja az akciókat, és ha „észak-Korea továbbra is ezt az utat kívánja járni, akkor nincs fényes jövője”.

 

 hirdetes_400x285  

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szintén elítélte Phenjan lépését, amely megsértette az ENSZ szankcióra vonatkozó határozatot. Az amerikai diplomáciai vezető szerint Oroszországnak és Kínának, akik Észak-Korea legfontosabb gazdasági partnerei, „ki kell fejezniük, hogy nem tűrik el az ilyen rakétakísérleteket és saját közvetlen lépéseket tesznek Phenjannal szemben”.

 

Dél-Korea: Ezt már nem lehet tárgyalással megoldani

 

Percekkel a Japán felett elrepülő rakéta kilövése után egy csapásmérési szimuláció keretében két másik lövedéket irányítottak a tengerbe.

 

Moon Jae, dél-koreai elnök kijelentette, hogy ilyen körülmények között lehetetlen párbeszéddel rendezni a helyzetet. Ez az álláspont merőben eltér Szöul eddigi stratégiájától, amely gazdasági segítségnyújtással próbálta jobb belátásra bírni Kim Dzsongun rezsimjét. Jae elnök kijelentése az USA retorikát követi, Donald Trump adminisztrációja ugyanis szintén nem tartja valószínűnek, hogy a párbeszéd bármilyen eredményt hozhat.

 

Ezzel szemben Kína és Oroszország a hatoldalú (orosz, kínai, dél-koreai, japán, USA és észak-koreai) tárgyalásokat preferálja – bár nekik komoly gazdasági érdekeltségeik vannak Észak-Koreával a hármashatár közelében – közös gazdasági térséget tartanak fenn.

 

Az észak-koreai ballisztikus rakéták hatótávja. Forrás: BBC.com

 

Megszólaltak a szirénák

 

Hokkaido szigetén nagy volt a pánik a rakéta kilövése után. Megszólaltak a szirénák, minden csatornán arra figyelmeztetették az embereket, hogy vonuljanak fedezékbe.

 

A megfigyelők szerint egy középtávú ballisztikus rakétáról volt szó, de japán tisztviselők úgy vélik, nem lehet kizárni, az interkontinentális rakéta lehetőségét sem (ez utóbbival az USA-t és Európát is el lehet érni).

 

 

BBC.com, Körkép.sk

Nyitókép: BBC.com

Kapcsolódó cikkek:

 

Észak-Korea minden eddiginél erősebb hidrogénbombát tesztelt. Kitör a pánik?

 

Az eddigi legdurvább provokáció: Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt át Japán felett

 

Észak-koreai válság: Háború lesz a Távol-Keleten? Egyre valószínűbb, hogy igen…

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!