Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet elemzője az M1 Ma este című műsorában elmondta: a feltételezés az volt, hogy a városokban a magas részvételi arány kedvez a néppártoknak, de az eredmények azt mutatják, hogy az igazi áttörést a rendszer és elitellenes AfD érte el.

 

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) történelmi vereséget szenvedett, az elért eredmény pedig túl kevés a nagykoalíció folytatásához. Merkel most nehéz helyzetben van, hiszen bár nagy biztonsággal állítható, hogy ő lesz a kancellár, de azt, hogy milyen összetételű kormányt fog vezetni, majd a következő hónapokban zajló tárgyalások eredménye mutatja meg – húzta alá a szakember.

 

„Merkel most fizette meg az árát a bevándorláspolitika kudarcának”

 

 hirdetes_300x300  

Hozzátette: Merkel most fizette meg az árát a bevándorláspolitika kudarcának. Bár az elmúlt két évben megpróbált fordulatot véghezvinni, de a választók nem felejtenek, ezért lett a parlament harmadik legnagyobb pártja az AfD – fűzte hozzá Mráz Ágoston Sámuel.

 

Ez egy európai trend, ahogy az is, hogy kormány közelébe nem kerülnek a rendszer-és elitellenes pártok, de az elégedetlenséget, a protest hangulatot tükrözik – húzta alá. Miközben a német média mindent elkövetett, hogy ne a bevándorlás legyen a fő témája a kampánynak, a választópolgárok ezt tartották mégis a legfontosabbnak, ezt tükrözi az eredmény is. A kancellárt most megbüntették – tette hozzá.

 

Alexander Gauland és Alice Weidel, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt társlistavezetői kép: hirado.hu/MTI/AP

 

Mráz Ágoston Sámuel azt mondta, a német politika a következő 2-3 hónapban arról szól, hogy sikerüljön összerakni egy kormánykoalíciót. Úgy fogalmazott: a német politikának hagyománya, hogy elfelejtik a választási ígéretüket és a koalíciós megállapodás jegyében átalakítják a programjukat a pártok.

 

Bajban a CSU

 

Mráz Ágoston Sámuel arról is beszélt, hogy az biztos, ez Angela merkel utolsó ciklusa, a következő választásokon már nem fog indulni kancellárjelöltként. Bajorországban egy év múlva választások lesznek, a mostani eredmények pedig igen kedvezőtlenek a CSU számára, a legtöbb szavazót tehát ők vesztették – fogalmazott a szakember. Úgy vélte, a bajor CSU meg fogja követelni Merkeltől, hogy szigorítson a menekültpolitijákán.

 

Az AfD máris bejelentette, hogy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik Angela Merkel bevándorláspolitikája miatt. Ezzel kapcsolatban Mráz Ágoston Sámuel azt mondta: ez csupán ízelítő abból, hogyan fog átalakulni a német politikai kultúra. Eddig minden párt arra számított, hogy koalíciós partnere lehet a kereszténydemokratáknak, ám az AfD egészen biztosan nem lesz az, éppen ezért frotnális támadásra fogja kihegyezni a politikáját, és éles vitákat kezdeményez majd a német parlamentben.

 

Hivatalos eredmények. forrás: dw.com

 

Hozzátette, hogy a vizsgálóbizottsághoz a parlamenti képviselők 25 százalékának a támogatása kell, az AfD támogatása egyelőre kevés hozzá, de az biztos, éles kritikával fognak élni a jövőben. Mráz Ágoston Sámuel aláhúzta: a német választás Németország egyik nagy értékét, a stabilitást billenti meg. A következő években instabilabb Németországra számíthatunk – fűzte hozzá.Martin Schulzot tavaly 100 sázalékos támogatottsággal választották meg a szociáldemokrata párt elnökének, könnyen lehet, hogy a hangulat a következő időszakban ellene fordul – tette hozzá

 

Gulyás Gergely szerint gyakorlatilag megszűnt a nagykoalíció

 

A Fidesz frakcióvezetője szerint az elhibázott menekültpolitika vezetett oda, hogy Németországban a radikális jobboldali párt az AfD 13-14 százalék körüli eredményt ért el a mai választáson. Gulyás Gergely azt mondta ez az oka annak is, hogy az eddigi nagykoalíció gyakorlatilag megszűnt.

 

Hirado.hu 
borítókép: theguardian.com

 

Németország választ: Valószínűleg Merkel alakíthat kormányt, Schulz ellenzékbe vonul – Percről percre a Körképen

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!