Mintegy 8 százalékot, több mint 4 millió szavazót vesztett Angela Merkel németországi választásokon – emelte ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, aki szerint ez a „katasztrofális vereség” annak következménye, hogy a bevándorlás ügyében a német kancellár mellé nyúlt.

 

A szakértő az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorába azt mondta, a kereszténydemokrata CDU/CSU évtizedekig tartó harmóniája véget ért, óriási vereséget szenvedtek. „Még egy ilyen győzelem és a CDU az SPD sorsára jut” – jegyezte meg.

 

A gazdaság teljesítménye oké, a migránskérdés kezelése nem

 

 hirdetes_810x300  

Nógrádi György felidézte, hogy az elmúlt napokban végzett közvéleménykutatások is azt jelezték, hogy az emberek a német gazdaság teljesítményével elégedettek, a migránskérdés kezelésével viszont nem.

 

A biztonságpolitikai szakértő szerint beigazolódott, hogy a közép-európai országok jobban kezelték a migrációs helyzetet. Ennek eredménye is, hogy Lengyelország és Magyarország biztonsága sokkal jobb, mint más országoké.

 

Kép: Focus.de

 

Úgy vélekedett, hogy a választási eredmény a német kancellár és a Emmanuel Macron francia elnök együttműködésére is hatással lesz. Nógrádi György szerint ugyanis Angela Merkel „meggyengült”, s mivel valószínűleg két teljesen más jellegű párttal kell koalíciót kötnie, emiatt teljesen más „Európa-pozíciókat” is fog elfoglalni.

 

A német liberálisoknak elfogadhatatlan Macron kétsebességes Európája

 

Nógrádi György példaként említette, hogy Macron kétsebességes Európáról szóló elképzelését a német liberálisok teljesen elfogadhatatlannak tartják.

 

Németországban vasárnap tartották a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást, amelyet a Körképen élőben közvetítettünk.

 

MTI/Körkép.sk

Nyitókép: kreis-calw.de

 

További ajánlott írások:

 

Németország választ: Valószínűleg Merkel alakíthat kormányt, Schulz ellenzékbe vonul – Percről percre a Körképen

 

Merkel győzött, de ára volt – gyors összefoglaló

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!