Rendkívül fordulatos, botrányoktól sem mentes, kiélezett választási kampány zajlik Ausztriában, ahol a második világháború után kisebb megszakításokkal kormányzó Szociáldemokraták (SPÖ) – a német forgatókönyvet másolva – történelmi vereséget szenvedhet.

 

Nem elég, hogy a migránspolitikája miatt Magyarországot is többször élesen kritizáló szociáldemokrata Christian Kern kancellár pártja az elmúlt időszakban 1 millió szavazatot veszített, most újabb botrány borzolja a kedélyeket. Vajon mi köze egy izraeli hírmanipuláló PR-osnak és egy Sandra Bullock-filmnek az osztrák választásokhoz?

 

A „spin doktor”

 

 hirdetes_810x300  

Ausztriában vasárnap tartják a parlamenti választásokat, ahol az egyik nagy esélyes kancellárjelölt a fiatal, rendkívül ambiciózus Sebastian Kurz (ÖVP). Népszerűségét többek között az illegális bevándorlással szembeni fellépésének köszönheti, illetve annak, hogy az osztrák polgárok úgy rézik, az SPÖ adós maradt a szociális és foglalkoztatási problémák megoldásával.

 

A minap azonban a szociáldemokraták csapatából kiszivárgott, hogy Kern felvett egy izraeli „spin doktort” (egy híreket kampánycélból manipuláló PR-ost, akinek ez a szakterülete), név szerint Tal Silberteint. A férfi korábban Ehud Barak, Ehud Olmert és Benjamin Netanjahu izraeli elnök mellett is dolgozott.

 

Silberstein azonnal munkához látott, és csapata létrehozott két facebook-fiókot – mindkettőt Kern nagy riválisa, Kurz neve alatt. Az egyik olyan volt, mint Kurz rajongói oldala, ahol túlzó ígéreteket és kiábrándító üzeneteket közöltek, azzal a céllal, hogy visszatetszést váltsanak ki a mérsékelt baloldalo és jobboldal között vacillálókból. A másik profilban (Sebastian Kurz Igazsága néven) pedig olyan volt, mintha a szélsőjobbos Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezette volna: Kurzt a muszlimok barátjaként mutatta be, illetve kapcsolatba hozza az amerikai tőzsdeguruval, Soros Györggyel.

 

Korai volt még Kern (balra) öröme az október 1-jei tévés vitán. Kurz (jobbra) még mindig játékban. Forrás: Politico.eu

 

Aki másnak vermet ás…

 

Aztán robbant a hír: valaki kiszivárogtatta a szociáldemokrata stábból, hogy álprofilokat gyártanak politikai célzattal, és Christian Kern kancellár kénytelen volt magyarázkodni:

 

„Ez nem csak erkölcstelen volt, de hihetetlenül ostoba dolog is”

 

mondta Kern a televízióban, aki elismerte, hogy kampánycsapata súlyos hibát vétett. A baj azonban megtörtént, a stratégia a viszályára fordult. Kern természetesen állítja, nem tudott az álprofilokról. Ezek után azonban méginkább elmélyült a jelenleg egyébként nagykoalícióban kormányzó SPÖ és ÖVP közti szakadék.

 

„Be kell sároznunk. Ez a mi feladatunk”

 

Kern egyébként elkerülhette volna a botrány, ha megnézi, ki fogad fel. Tal Silberstein ugyanis nem volt ismeretlen, sőt film is készült róla.

 

Egy 2005-ben megjelent amerikai dokumentumfilm dolgozta fel a 2002-es bolíviai elnökválasztási kampány eseményeit, ahol az USA által támogatott elnökjelölt vesztésre állt. A filmben Silberstein is látható, aki azt magyarázza Gonzalo Sanchez de Lozada jelöltnek, hogy hogyan győzheti le ellenfelét:

 

„Be kell sároznunk. Ez a mi feladatunk”

 

mondta Silberstein. A dokumentumfilmből mozifilm is készült, amelyet David Gordon Green rendezett, a főszereplő pedig Sandra Bullock volt. A jó részt fiktív hollywoodi változat címe „A mi márkánk a válság” volt (magyarul „A válságstáb” címen jelent meg).

 

Jelenet a filmből. Forrás: HBO.com

 

Újat kell mutatni

 

Úgy tűnik a sárdobálásos kampány Közép-Európát is elérte, és a tisztességtelen praktikák sokat ártanak a kampánynak. A negatív kommunikáció ugyanis eltereli a figyelmez a politikai kérdésekről. Ez eddig nem jellemezte az osztrák viszonyokat.

 

Uta Russman, a bécsi Tudományegyetem kommunikációs és menedzsment professzora szerint

 

„A személyiségek egyre fontosabbá válnak, az emberek bizalma egyre csökken a politika iránt, ezért a politikusoknak valami újat kell kitalálniuk, hogy megnyerjék a választásokat”

 

Az SPÖ pedig ennek a taktikának a követése során saját csapdájának áldozatává vált.A piszkos kampány pedig a szélsőjobbos Osztrák Szabadságpártot hozza versenybe.

 

DPA-international, Körkép.sk

Nyitókép: twitter/DPA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!