Annak ellenére, hogy Európa anyagilag támogatja az észak-afrikai országokat abban, hogy az öreg kontinens irányába tartó migránsok útját meggátolják, mindig akadnak olyan embercsempészek, akik új vizeken járva új utakat találnak.

 

Az embercsempészek az európaiaknak maguk a két lábon járó ördögök, míg a menekültek egyenesen megváltóként tekintenek rájuk. A migránsokat a különböző útvonalakon Európába juttató csempészek dolga egyre nehezebbé válik, ugyanis az Európai Unió fokozatosan elvágja az útvonalaikat, nekik pedig új, sokszor életveszélyes utakat kell keresniük.

 

Még a legnagyobb krízis idején az Európai Unió 1,6 milliárd eurót különített el azoknak az afrikai országoknak a részére, melyeknek az lett volna a feladatuk, hogy megküzdjenek a migrációt kiváltó okokkal, mindemellett pedig megakadályozzák a menekültek átjutását az országhatárokon túlra.

 

 hirdetes_810x300  

A Malival és Nigériával határos Niger – ahol rendkívül sok terrorista tartózkodik – az 1,6 milliárd eurós támogatásból 5,4 millió eurót kapott. Attól a pillanattól kezdve az embercsempészek és a jutalom fejében segítséget nyújtó nigeri hadsereg kapcsolatának befellegzett.

 

Elvágták a kiindulási pontot

 

A nigeri Agadez városát már több mint 600 éve az ország üzleti központjának tekintik. A régi só-, arany- és rabszolga kereskedőket azonban a 2011-es líbiai diktatúra eleste után a fegyver-, drog- és a migránscsempészek váltották fel. Amikor a városba beáramlott az európai pénz, akkor a hadsereg Agadezt egyenesen elvágta a külvilágtól. Ennek köszönhetően az embercsempészeknek új útvonalat kellett keresniük, az új, aktuális útvonal pedig rendkívül veszélyes és rengeteg ember életét veszti rajta. A rettegett út a Szahara legigényesebb részein halad végig.

 

Fotó: SOUL OF AFRICA Museum

 

Egy embercsempész életéből…

 

A 33 éves Ali, aki több mint száz alkalommal szállított migránsokat Nigerből Líbiába a Foreign Policy magazinnak bevallotta, hogy egyre gyakrabban kényszerül arra, hogy az új útvonalat használja. A régi útvonalat ugyanis katonák őrzik, akik nemcsak a csempészek autóinak kerekét lövik ki, de azokra az emberekre is céloznak, akiket szállítanak.

 

A forró sivatagon átvezető útvonal megtétele amellett, hogy jó pár napot igénybe vesz, még a helyi banditáktól sem mentes. A tolvajok azért szállják meg a sivatagot, hogy az arra haladó karavánokat kifoszthassák, a megtámadt embereket pedig sorsukra hagyják. Ennek következtében vezetni csak kikapcsolt lámpákkal lehet, ami a homokos dűnéken végzetesnek bizonyulhat.

 

Ali egyszer nem vett észre egy árkot, így a Toyotája akkorát ugrott, hogy kirepültek belőle az emberek. Ketten rögtön az életüket vesztették. „Még a nevükre sem emlékszem. Annyian jönnek-mennek, hogy nem tudom őket megjegyezni” – mondja Ali, aki a halott migránsokat eltemette a sivatagban, míg a többiek csak döbbenten bámultak rá.

 

A másik rizikófaktort a katonák jelentik. Amennyiben az embercsempész a katonák áldozatává válik, börtönbe zárják. Kader, az egyik csempész elmesélte, hogy egyszer a migránsok szállítása során egészen a hadsereg ellenőrző-állomásához jutott. Akkor az életét mentve elmenekült a sivatagba, a migránsokkal megpakolt autóját pedig a sorsa bízta. Ha Kader nem menekült volna el, akkor minden bizonnyal olyan sorsra jutott volna, mint a társa Garba, akit elkaptak és kilenc hónapra börtönbe zártak.

 

Fotó: The Government and Business Journal

 

Segít ez Európának?

 

Az, hogy Európa igyekezete sikeres-e, nem egészen világos. Ahogy az embercsempészek is mondják, a migránsok arra is képesek, hogy a veszélyes útvonalakon keresztül jussanak közelebb a céljaikhoz.

 

2016 februárja és májusa között az IOM 116 347 Nigerből érkező menekültet jegyzett be. 2017-ben ugyanebben az időszakban az előbbi számnak a negyedével kevesebben érkeztek. Bár, azt is hozzá kell tenni, hogy ezek a számok azokról az útvonalakról származnak, amit az IOM rendszeresen figyelemmel kísér. Mindez azonban nem egyezik azokkal a számokkal, amit a másik oldalon figyeltek meg. Idén szeptemberben Olaszországba 100 ezer menekült érkezett, ezeknek több mint a fele Kelet-Európából érkezett, minden bizonnyal Nigeren keresztül. Líbiában pedig további 400 ezret csíptek el.

 

Forrás: Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: one-europe.net

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!