A szavazatok csaknem felének összeszámlálása utáni első becslések alapján Sebastian Kurz és az Osztrák Néppárt megnyerte az osztrák választásokat. Ha az előrejelzések most is olyan pontosnak bizonyulnak, mint a német választások esetében, akkor Ausztria élére jó eséllyel minden idők legfiatalabb kancellárja kerülhet.

 

FRISSÍTÉS: mégis a szocdemek végeznek a második helyen

 

A vasárnapi ausztriai parlamenti választásokról közzétett legfrissebb részeredmény szerint az Osztrák Szociáldemokrata Párt végzett a második helyen a szavazatok 27 százalékának megszerzésével, megelőzve az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ), amely 25,9 százalékot szerzett.  A friss részeredmény a szavazatok 75,9 százalékának megszámlálásával alakult ki. A választást eszerint is az Osztrák Néppárt nyerte meg, 31,7 százalékkal. Szintén új fejlemény, hogy a jelek szerint a Zöldek mégsem jutottak be a parlamentbe, mert nem érték el az ehhez szükséges 4 százalékos küszöböt.

 

A SORA ügynökség urnazárás után közzétett eredményei szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP) 30,2 százalékkal nyerte meg a választások. A második az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 26,8 százalékkal, a szocdemek (SPÖ) pedig 26,3 százalékponttal harmadikként kerülnek a törvényhozásba. Ez utóbbi két párt között elég kicsi a különbség, könnyen megváltozhat a sorrend.

 hirdetes_810x300  

 

A liberálisok (NEOS) 5,3 százalékot szereznek (az exit pollok szerint), a Zöldek pedig 4,9 százalékot. A fennmaradó 11 párt 4,3 százalékponton osztozhat.

 

 

 

A választásokat megelőző kampány a migrációról szólt leginkább, de az eddig kormányzó szocdemek adósak maradtak választóiknak a foglalkoztatás és gazdaságélénkítés területén is.

 

A 2015-ös migránsválságkor Ausztrián keresztül 900 ezer illegális bevándorló próbált eljutni Németországba. Ausztriában néhány hónap alatt 68 ezer menekültkérelmet adtak be. Kurz kampányának egyik legfontosabb eleme az az ígéret volt, hogy legalább öt évig korlátozza az újonnan érkező bevándorlók szociális juttatásokhoz való hozzáférését.

 

Délelőtti háttércikkünk a témában:

 

Ausztria választ: Minden idők legfiatalabb kancellárjelöltje győzhet az osztrák választásokon

 

DW.com, Körkép.sk

Nyitókép: DW.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!