A múlt hétvégén Európa Ausztriára figyelt, ezen a hétvégén pedig Csehország van a fókuszban. Magyarországra egyelőre kevés figyelem összpontosul, bár már csak fél év van hátra a magyar országgyűlési választásokig.

 

Természetesen fél év sok idő, a magyar Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása azonban jelenleg Orbán Viktor egyértelmű győzelmét vetíti előre.

 

„Fél évvel a 2018-as választás előtt a teljes felnőtt népesség közel kétharmada (64 százalék), de még az ellenzéki szimpatizánsok fele (50 százalék) is Orbán Viktor újrázására számít”

 

írja a Nézőpont a Magyar Idők számára készült felmérés bevezetőjében.

 hirdetes_810x300  

 

A kutatás eredménye szerint a felnőtt lakosság 64 százaléka véli úgy, hogy Orbán Viktor marad Magyarország miniszterelnöke a 2018-as választások után. Mindössze 6 százalék számít arra, hogy Vona Gábor lesz a miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc kormányfőségével pedig csak 3 százalék számol. Karácsony Gergely (Párbeszéd), Szél Bernadett (LMP) illetve Fodor Gábor (Liberálisok) esélyei elhanyagolható 1-2 százalékponton állnak.

 

Forrás: Nézőpont Intézet

 

Nem túl bizakodóak az magyar ellenzéki szimpatizánsok

 

A választási részvételüket biztosra ígérők (aktív szavazók) körében Orbán Viktor újrázására még többen, tízből heten számítanak (72 százalék). Itt az ellenzéki politikusok lemaradása még markánsabb (Vona 6, Karácsony és Gyurcsány 2-2, Szél 1 százalék).

 

Érdekesség, hogy az ellenzékiekkel szimpatizáló választók nem túl bizakodóak. Az ellenzéki szimpatizánsok fele szerint Orbán Viktor megnyeri a következő választásokat is. A Jobbik választói között ez az arány 48 százalék, az MSZP táborában 57 százalék. A legtöbben a magyar olimpiai rendezés meghiúsítói, a Momentum körében számítanak Orbán Viktor újraválasztására.

 

Fontos kiemelni, hogy a baloldali pártok (MSZP, DK, Együtt, Párbeszéd, Liberálisok) szimpatizánsai körében Orbán Viktor után (40 százalék) Gyurcsány Ferenc kormányfővé választását tartják legtöbben reálisnak (26 százalék).

 

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2017. október 10-16. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.

 

Körkép.sk

Nyitókép: hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!